D-vitamiini, miksi siitä kohistaan niin paljon? Voiko ruoasta saada riittävästi D-vitamiinia? Entä onko D-vitamiinilisä vauvalle tarpeellinen? Päivitä tästä tietosi D-vitamiinista!
1. D-vitamiinista puhutaan paljon – mihin D-vitamiini vaikuttaa?
D-vitamiini on huipputärkeä vitamiini, joka vaikuttaa terveyteesi ja hyvinvointiisi kokonaisvaltaisesti.
Se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaalina.
2. Mistä tiedän, saanko riittävästi D-vitamiinia?
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan käyttösuositus ruoan lisäksi käytettävälle D-vitamiinilisälle riippuu iästä. Lapsille ja yli 75-vuotiaile D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi ympärivuotisesti. Aikuisille käyttöä suositellaan vuoden pimeimpään aikaan lokakuusta maaliskuuhun. Suosituksilla pyritään takaamaan riittävä seerumin D-vitamiinipitoisuus väestötasolla.
Jos oma D-vitamiinin saanti mietityttää tai haluat selvittää, onko käyttämäsi vahvuus riittävä, voit selvittää seerumin 25(OH) -D-tasosi laboratoriokokeella, joka mittaa D-vitamiinivarastojen määrää kehossa.
3. D-vitamiinia ruoasta? – Mistä D-vitamiinia saa eniten?
D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon ansiosta, mutta D-vitamiinia saa myös ruoasta. D-vitamiinin merkittävimmät lähteet ravinnossa ovat kalaruoat sekä vitaminoidut maitotuotteet ja rasvalevitteet.
Suomen pitkä ja pimeä talvi tarkoittaa sitä, että meillä D-vitamiinia ei saa tarpeeksi auringosta ympäri vuoden. D-vitamiinia muodostuu iholla riittävästi vain touko-elokuussa.
Ruoasta on mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia, kunhan käyttää päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa pari kolme kertaa viikossa. Jotta saisit sitä riittävästi, pitäisi sinun syödä päivässä esimerkiksi yhdeksän keskikokoista kananmunaa, 60 grammaa margariinia tai 130 grammaa lohta.
d vitamiini ruoasta
4. D-vitamiini – saantisuositus aikuisille? Ja kenen pitää ottaa D-vitamiinia purkista?
D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 mikrogrammaa niin aikuisille kuin lapsille. Ikääntyneille suositeltava määrä on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Talvella kaikkien suomalaisten pitää kiinnittää huomiota D-vitamiinin saantiin.
- 18–74-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa päivässä loka-maaliskuussa, jos he eivät käytä päivittäin D-vitamininoituja maitovalmisteita ja rasvoja tai rasvaista kalaa.
Joidenkin pitää käydä D-vitamiinipurkilla ympäri vuoden:
- Jos olet raskaana tai imetät: 10 mikrogrammaa päivässä.
- Jos olet yli 75-vuotias: 20 mikrogrammaa päivässä. Tosin 10 mikrogrammaa voi riittää, jos syöt paljon ja säännöllisesti kalaa sekä D-vitaminoituja maitovalmisteita ja rasvoja.
5. Pitääkö lapsille antaa D-vitamiinilisää? Entä D-vitamiini vauvalle?
Lapsille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden aina täysi-ikäisyyteen asti.
- Kahden viikon ikäisestä 1-vuotiaaksi: 2–10 mikrogrammaa päivässä riippuen lapsen nauttiman äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrästä.
- 1-vuotiaille: 10 mikrogrammaa päivässä.
- 2–17-vuotiaille: 7,5 mikrogrammaa päivässä.
6. Miten löydän sopivan valmisteen – D-vitamiini vauvalle ja vaarille?
Minisun D-vitamiinit on kehitetty suomalaisten perheiden tarpeisiin. Ne sisältävät tehokkaasti imeytyvää D3-vitamiinia.
Löydät tuoteperheestä sopivan vitamiinivalmisteen jokaiselle:
- Etsitkö mietoa vai vahvempaa valmistetta? Minisun D-vitamiinien vahvuus alkaa 10 mikrogrammasta ja päättyy 100 mikrogrammaan.
- Tökkiikö tablettien ottaminen? Minisun D-vitamiini Metsämansikka on pureskeltava ja maistuu hyvältä. Kokeile myös Minisun D-vitamiini Kuningatar -makua!
- Vältät makeutusaineita? Minisun D-vitamiini Oliiviöljykapseli ei sisällä makeutusaineita, ja pienikokoinen kapseli on helppo niellä.
- Eikö lapsi halua ottaa vitamiinejaan? Minisun D-vitamiini Junior Apina maistuu banaanille, ja Minisun D-vitamiini Junior Nalle löytyy päärynän ja mansikan makuisena. Pehmeää ja pureskeltavaa Minisun D-vitamiini Pehmokonna Junioria saa omenan ja appelsiinin makuisena.
- D-vitamiini vauvalle? Minisun Drops -D-vitamiinitipat on helppo annostella.
7. Saanko tarpeeksi D-vitamiinia, jos olen kesällä tosi vähän ulkona?
Jos olet kesällä auringossa vähintään 2–3 kertaa viikossa 20–30 minuuttia kerrallaan, etkä käytä silloin aurinkovoidetta tai peittäviä vaatteita, se luultavasti täyttää D-vitamiinin tarpeen.
Jos ulkoilet hyvin vähän, vietät kesäpäivät konttorilla tai verhoat itsesi aina tarkasti vaatteilla, sinun on hyvä kiinnittää erityistä huomiota ravinnosta saamaasi D-vitamiinin määrään ja tarvittaessa täydentää sitä D-vitamiinilisällä ympäri vuoden.
8. Riittääkö etelänmatka tankkaamaan D-vitamiinivarastot täyteen?
D-vitamiinivarasto hupenee kuukaudessa tai parissa, joten yksi aurinkoloma ei riitä Suomen talven varalle.
9. Milloin D-vitamiini kannattaa ottaa?
Vuorokaudenajalla ei ole väliä – tärkeintä on, että vitamiinivalmisteen ottamisesta tulee rutiini, niin muistat varmasti ottaa sen.
On kuitenkin ihan fiksua ottaa D-vitamiini yhdessä ruoan kanssa. D-vitamiini on nimittäin rasvaliukoinen vitamiini, joten ruoan sisältämä rasva voi auttaa sen imeytymisessä.
10. D-vitamiini – yliannostus, onko se mahdollinen?
Yliannostus on periaatteessa mahdollinen mutta käytännössä harvinainen. Se voi tapahtua, jos käytät D-vitamiinilisää isoja annoksia pitkän ajan. Auringosta tai ruoasta et voi saada D-vitamiinin yliannostusta!
D-vitamiinin turvallisen saannin ylärajat:
- 0–1-vuotiaat 25 mikrogrammaa/vrk
- 1–10-vuotiaat 50 mikrogrammaa /vrk
- 11–17-vuotiaat nuoret sekä aikuiset 100 mikrogrammaa/vrk