IBS

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen toiminnallinen suolistovaiva, jonka perimmäistä syytä ei tunneta. IBS voi olla kivulias ja kiusallinen vaiva. Lue täältä tietoa IBS:stä ja sen hoidosta.

Miksi ärtyvä suoli on naisilla niin yleinen – ja mitä asialle on tehtävissä?

IBS ja toiminnalliset vatsavaivat vaivaavat naisia kaksi kertaa enemmän kuin miehiä. Asiantuntijan mukaan syyt ilmiöön ovat moninaiset, mutta myös apua on saatavilla runsaasti.

SISÄLTÖ:

Sisätautien erikoislääkäri Terhi Wuolijoki on huomannut konkreettisesti työssään vuosien varrella, kuinka paljon erilaiset vatsavaivat häiritsevät naisten arkea.

– Olen työskennellyt sekä sisätautiosastolla sairaalassa, työterveydenhuollossa että vankilalääkärinä. Kaikkialla näkyy sama ilmiö: naiset tulevat vastaanotolle huomattavasti miehiä useammin vatsavaivojen takia.

Wuolijoen mukaan ei ole vielä täysin selvää, miksi nimenomaan naiset kärsivät ärtyvästä suolesta miehiä enemmän.

– Kuukautiskierto on yksi selkeästi tunnistettu syy. Monilla oireet pahenevat ennen kuukautisia ja ovat voimakkaimmillaan PMS-oireiden aikaan. Hyvä uutinen naisille on siis se, että ärtyvään suoleen liittyvät vatsaoireet yleensä vähenevät vaihdevuosien jälkeen, Wuolijoki kuvailee.

Muut syyt saattavat liittyä esimerkiksi stressiin ja sosiaalisiin tekijöihin, kuten siihen, että naiset hakeutuvat ylipäätään erilaisten oireiden takia enemmän lääkärin puheille.

– Naiset kokevat stressin ehkä kehollisemmin kuin miehet, ja niin sanotut ruuhkavuodet ovatkin usein monille vatsavaivaisille erityisen tuskallista aikaa. Stressaava elämäntilanne, kiireellä syöminen ja asioista murehtiminen ovat suolistoa kuormittavia tekijöitä, joita moni ei tule välttämättä ajatelleeksi silloin, kun vatsaan koskee.

Myös ympäristön odotukset naisille tyypillisestä käytöksestä voivat pahentaa tilannetta.

– Miehille on sosiaalisesti sallitumpaa esimerkiksi piereskellä, mikä taas lieventää turvotusta ja voi auttaa myös vatsakipuun.

Wuolijoki muistuttaa, että tutkimusten mukaan1 naiset syövät miehiä enemmän myös vihanneksia ja hedelmiä, joista osa sisältää ärtyvän suolen oireita pahentavia FODMAP-hiilihydraatteja. Ruokavalio kannattaakin laittaa kuntoon ammattilaisen kanssa, jolloin se pysyy tarpeeksi monipuolisena ja tasapainoisena.

IBS vatsa

Hyvä hoito takaa kivuttoman elämän

Kulmakivet ärtyvän suolen hoitoon ovat ruokavalion lisäksi kaikilla sukupuolilla Wuolijoen mukaan samat: riittävä ja hyvälaatuinen uni, stressin vähentäminen sekä riittävä liikunta, joka laittaa suoleen liikettä. Päivittäisessä työssään Wuolijoki kehottaa potilaitaan näiden lisäksi tutustumaan myös erilaisiin rentoutustekniikoihin, kuten meditaatioon.

– Myös lääkärin ja potilaan välinen luottamuksellinen suhde on yksi avain hoidossa onnistumiseen. Vatsavaivoista puhumiseen liittyy etenkin naisilla usein turhaa häpeää, joka saattaa estää potilaita kuvailemasta oireitaan rehellisesti.

Wuolijoki kannustaa kaikkia tarttumaan asiaan rohkeasti ja tulemaan lääkärin vastaanotolle matalalla kynnyksellä.

– Lääkärit ovat kyllä kuulleet kaiken mahdollisen ja suhtautuvat asiaan empaattisesti. Meille on tärkeää, että kaikki saavat elää kivutonta elämää, oli vaivan aiheuttaja kuinka kiusallisen oloinen tahansa. Ohjaamme tarvittaessa myös muiden ammattilaisten, kuten psykologin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Wuolijoen mukaan lääkärin vastaanotolle tullaan vatsavaivojen takia verrattain myöhään, sillä mahakipujen oletetaan kuuluvan elämään. Hän kehottaa kuitenkin hakeutumaan hoitoon viimeistään silloin, jos oireet pahenevat äkillisesti, ulosteessa on verta tai oireiluun liittyy kuumetta tai laihtumista.

Lääkäri poissulkee aina muut sairaudet ja kartoittaa, voiko kyse olla vaikkapa endometrioosista, laktoosi-intoleranssista, keliakiasta, paksusuolen syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

–  Ärtyvä suoli alkaa oireilla naisilla yleensä ennen kuin potilaat täyttävät 35 vuotta. Kannattaa tulla matalalla kynnyksellä lääkäriin myös silloin, jos oireet alkavat vasta yli 45-vuotiaana.

Kun muiden sairauksien mahdollisuus on suljettu pois ja hoito aloitettu, suosittelee Wuolijoki kokeilemaan oireiden helpottamiseen myös itsehoitovalmisteita. – Itsehoitovalmisteita löytyy nykyään onneksi sekä turvotusta, ripulia että ummetusta helpottamaan. Jos valmisteiden käytössä jokin mietityttää, apua voi aina kysyä farmaseutilta tai lääkäriltä, Wuolijoki vinkkaa.

Diplomag IBS RIPULI 30kaps

Diplomag® IBS Ripuli

Lue lisää
Diplomag IBS UMMETUS 30kaps

Diplomag® IBS Ummetus

Lue lisää

Lähteet:

Theory of Planned Behavior Explains Gender Difference in Fruit and Vegetable Consumption. Amber S. Emanuel,a Scout N. McCully,a Kristel M. Gallagher, and John A. Updegraffa. Appetite. 2012 Dec; 59(3): 693–697.

Lisää IBS:stä

ibs ärtyvä suoli

Taistelu ärtyvän suolen kanssa johti kivuttomaan elämään ja muiden auttamiseen

lokakuu 31. 2023

LUE LISÄÄ >

Hoida stressivatsaa mindfulness-tekniikoilla

lokakuu 31. 2023

LUE LISÄÄ >

IBS-ruokavalio – Ärtyvä suoli rauhoittuu FODMAP-ruokavaliolla

kesäkuu 16, 2023

LUE LISÄÄ >

Ärtyneen suolen rauhoittaminen – miten rauhoittaa IBS?

tammikuu 16. 2023

LUE LISÄÄ >

Hyvästi, vatsan turvotus! IBS-oireet hallintaan ruokavalion avulla

huhtikuu 4. 2022

LUE LISÄÄ >

NUOLI 1 Lue lisää Diplomag valmisteista

NUOLI 1 IBD ja muut suolistosairaudet ry

Verman uutiskirje