Närästyksen oireet ja hoito – mikä helpottaa närästystä?

Närästys on yleinen vaiva. Lue täältä mitä on närästys ja miten helpottaa sen oireita.

LÄÄKEMAINOS

Närästys on yleinen ruoansulatuskanavan vaiva, josta moni meistä kärsii ainakin joskus. Sopivat ruokatottumukset auttavat pitämään närästysoireilua kurissa. Satunnaisten oireiden lievittämiseen voi kokeilla myös itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen

SISÄLTÖ:

NUOLI 1 Närästyksen oireet ja syyt

NUOLI 1 Närästyksen itsehoito lääkkeillä

NUOLI 1 Närästyksen kotihoito ja ruokavalio

Närästys

Närästyksen oireet ja syyt

Rintalastan takana tuntuu polttavaa kipua, kun hapan mahaneste korventaa ruokatorvea. Välillä hapan neste nousee nieluun ja suuhun saakka. 1) Nyt närästää, ja se tekee olosta monin tavoin hankalan.

Närästys on hyvin yleinen ruoansulatuskanavan vaiva, sillä ainakin joka kymmenes ihminen kokee sitä viikoittain. 1) Närästysoireilu on yleensä seurausta ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen heikentyneestä toiminnasta. Siksi mahalaukun hapanta sisältöä pääsee välillä ruokatorveen tai jopa nieluun saakka. 2)

Närästystä esiintyy tyypillisesti etenkin runsaan ja rasvaisen aterian jälkeen. Esimerkiksi alkoholi, kahvi, musta tee, kaakao, suklaa, jotkin mausteet, tomaatti, sipuli ja sitrushedelmät voivat pahentaa oireilua. 3)

Närästys vaivaa usein öisin, sillä makuuasento pahentaa närästystä. Oireilua voivat lisätä myös ylipaino, tupakointi, kumartelu ja kiristävät vaatteet. Närästys on yleinen vaiva raskausaikana, mutta se useimmiten helpottaa raskauden jälkeen. 1)

Jos närästysoire toistuu usein tai on erityisen hankala, puhutaan pelkän närästyksen sijaan refluksitaudista. Refluksitaudissa vaikeita närästysoireita on vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita vähintään kaksi kertaa viikossa. Refluksitautiin voi liittyä närästyksen lisäksi myös muita oireita, kuten nielemiskipua, palan tunnetta kurkussa, äänen käheyttä tai yskää.2)

Närästystä helpottava ruokavalio

Närästysoireilusta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Säännöllinen syöminen noin 3–4 tunnin välein auttaa pitämään annoskoot aterioilla kohtuukokoisina. Suuret ja runsaat ateriat tyypillisesti pahentavat närästysoireita. 3)

Jos närästysoireet vaivaavat yöllä, suuria ruoka-annoksia on hyvä välttää noin 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Pieni iltapala voi olla tarpeen, mutta se on hyvä syödä jo hieman aikaisemmin illalla. 3)

On hyvin yksilöllistä, mitkä ruoat ja juomat aiheuttavat ja pahentavat närästysoireita. Vain oireita aiheuttavien ruokien ja juomien käyttöä tarvitsee rajoittaa. 3)

Närästykselle herkästi altistavia ruokia ja juomia ovat esimerkiksi

 • rasvaiset ruoat, kuten pizzat, hampurilaiset, kermaperunat, pekoni, makkarat, lihapiirakat ja viinerit
 • tomaatti, sipuli ja sitrushedelmät
 • suklaa ja kaakao
 • kahvi, musta tee, kolajuomat, hiilihapolliset juomat ja alkoholi
 • mausteista mustapippuri, jalapeno, cayenne ja minttu 3)

Usein on hyvä kiinnittää huomio myös ruoanvalmistusmenetelmiin. Pannulla käristämisen sijaan kannattaa suosia uunissa kypsentämistä, kevyttä ruskistamista, keittämistä ja höyryttämistä. 3)

Närästys: muita keinoja kotihoitoon

Närästystä on mahdollista vähentää ja lievittää monilla kotikonsteilla. Esimerkiksi näitä keinoja kannattaa kokeilla: 1)

 • painonhallinta ja muutaman kilon painonpudotus, jos olet ylipainoinen
 • säännöllinen liikunta ja pitkäkestoisen istumisen rajoittaminen
 • tupakoinnin lopettaminen
 • sängynpäädyn kohottaminen, jos närästys vaivaa erityisesti yöllä
 • vaatteet, jotka eivät kiristä vyötäröltä

Närästyksen itsehoito lääkkeillä

Jos närästys on satunnaista, oireiden lievittämiseen voi kokeilla itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Närästyksen itsehoitoon tarkoitettuja lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin. 1)

Närästyksen itsehoitoon suositellaan vatsahapon eritystä ehkäiseviä lääkkeitä, joko protonipumpun estäjiä tai H2-reseptorisalpaajia, joiden vaikutus on pidempiaikainen. Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät voivat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, jotka lievittävät närästystä väliaikaisesti. Niiden vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. 1)

Acidal on pitkävaikutteinen närästyslääke.

 • Se vähentää mahahapon muodostumista ja sitä kautta helpottaa liikahappoisuuteen liittyviä oireita, kuten närästystä ja refluksivaivoja.
 • Vaikutus kestää 24 tuntia, eli 1 kapseli päivässä riittää.
 • Tarvittaessa voit käyttää tuotetta kahden viikon kuurina.
 • Vaikuttava aine on protonipumpun estäjiin eli PPI-lääkkeisiin kuuluva esomepratsoli.
 • Lue pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käytön.

Acidal 20 mg enterokapseli. Vaikuttava aine: esomepratsoli. Refluksioireiden lyhytaikaiseen hoitoon. Annostus: Aikuiset: 1 kapseli vuorokaudessa. Käänny lääkärin puoleen, jos oireet eivät helpota 2 viikon käytön jälkeen. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi lääkäriltä tai apteekista erityisesti, jos käytät muita lääkkeitä tai olet raskaana. Ei imetyksen aikana. Pakkauskoko: 14 kapselia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen käyttöä.

Närästys

Lähteet:

1) Närästys. Terveyskirjasto (viitattu 14.2.2023)

2) Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen). Terveyskirjasto (viitattu 14.2.2023)

3) Refluksitaudin ravitsemushoito. Terveyskirjasto (viitattu 14.2.2023)

Takaisin alkuun >

Vinkkejä närästykseen

Närästys - vinkkejä närästykseen

Närästys kiusaa? 7 kysymystä ja vastausta närästyksen syistä ja hoidosta

joulukuu 7, 2022

LUE LISÄÄ >

Närästää? Elintavat kuntoon – katso ohjeet hyvään oloon

kesäkuu 7, 2022

LUE LISÄÄ >

Mitä närästys on?

huhtikuu 7, 2022

LUE LISÄÄ >

Näin pidät närästyspäiväkirjaa

tammikuu 7, 2022

LUE LISÄÄ >

NUOLI 1 ACIDAL NÄRÄSTYSLÄÄKE

Lataa närästyspäiväkirja

Närästys päiväkirja

Jos närästys tuntuu vaivaavan usein, ala pitää närästyspäiväkirjaa.