Bethover B12-vitamiini ikääntyvät ja diapeetikot

Ikääntyneet ja diabeetikot

Diabeetikko ja seniori, muista B12-vitamiini

Tutkimusten mukaan ikääntyneet ovat suurin riskiryhmä B12-vitamiinin riittämättömälle saannille. Diabeetikoista erityisesti metformiinin käyttäjien on tärkeää kiinnittää huomiota B12-vitamiinin saantiin. Tutkimuksen mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista suomalaisista on B12-vitamiinin puutetta, mutta suurin osa heistä ei tiedä siitä itse. Ikääntyneet ovat suurin riskiryhmä B12-vitamiinin puutteelle. Vitamiinin heikko saanti johtuu yleensä huonosta imeytymisestä ja yksipuolisesta ruokavaliosta.

Hapoton maha ja närästyslääkkeet

B12-vitamiini voi imeytyä huonosti, jos ihmisellä on niin sanottu atrofinen gastriitti, eli hapoton maha, hän käyttää suolahapon eritystä vähentäviä närästyslääkkeitä tai muita imeytymiseen vaikuttavia lääkkeitä. Surkastuttava mahalaukun tulehdus, atrofinen gastriitti, johtuu helikobakteerista tai kehittyy pernisiöösin anemian seurauksena. Jos verikokeissa näkyy, että ihmisellä on anemia, jossa veren punasolujen tilavuus on suurentunut, kyse on todennäköisesti B12-vitamiinin puutteesta ja pernisiöösistä anemiasta.

Yksipuolinen ruokavalio

B12-vitamiinivajaukselle voi olla myös arkinen syy: jos esimerkiksi lihaa on vaikea pureskella tai maitotuotteet maistuvat huonosti, B12-vitamiinia ei välttämättä tule ravinnosta riittävästi. B12-vitamiinia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa ja eniten maksaruuissa, kalassa ja lihassa. Tutkimusten mukaan ikääntyneiden ravitsemuksessa on paljon korjattavaa. Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n tutkimuksen mukaan ikääntyneet saavat esimerkiksi paljon suosituksia vähemmän foolihappoa ja proteiinia. B12-vitamiinin ja foolihapon puute ovat usein yhteydessä toisiinsa.

Diabeetikoiden metformiini

Myös diabeetikoiden pitää kiinnittää huomiota B12-vitamiinin saantiin. Tyypin 2 diabetesta sairastavien käyttämä metformiini haittaa nimittäin B12-vitamiinin imeytymistä suolistosta. Lääkäreiden tekemien Käypä hoito -suositusten mukaan metformiinin käyttäjien pitääkin seurata B12-vitamiinitasoaan ja käyttää B12-vitamiinilisää tarpeen mukaan. Imeskeltävän B12-vitamiinitabletin etu on, että se imeytyy jo suun limakalvoilta. Metformiini on hyvin yleinen lääke tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Muistiongelmia, lihasheikkoutta ja anemiaa

Yhdessä B12-vitamiini ja foolihappo edistävät aivojen normaaleja psykologisia toimintoja sekä normaalia homokysteiini-aminohapon aineenvaihduntaa. Lisäksi B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa. Tämän takia molemmat vitamiinit ovat hermoston ja aivojen toiminnalle eduksi.

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muistiongelmia, lihasheikkoutta, väsymystä, anemiaa, aloitekyvyttömyyttä, masennusta, raajojen tuntohäiriöitä, limakalvo-oireita, hiustenlähtöä ja hengenahdistusta. Jos puute on vakava, oireet voivat olla pysyviä. Vakava puute korjataan B12-vitamiinipistoksilla. Jos ruokavalioon ei kuulu paljoakaan lihaa, maitotuotteita ja muita eläinkunnan tuotteita ja ravintoaineiden imeytyminen on heikkoa, B12-vitamiinia kannattaa ottaa purkista.

Koska B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa vaihtelevia oireita, oma veren aktiivinen B12-vitamiinipitoisuus kannattaa selvittää ehkä mittauksella.

Yksi tabletti on helppo keino

Jos kärsii B12-vitamiinin puutteesta, Bethover-tabletti on helppo keino varmistaa, että vitamiinia saa jatkossa riittävästi. Vadelmanmakuisessa imeskelytabletissa on 1000 mikrogrammaa B12-vitamiinia, sillä ravintolisistä imeytyy B12-vitamiinia vain murto-osa. Bethoverin B12-vitamiini on syanokobalamiinina, joka on elimistölle hyvin hyödynnettävä muoto. Tabletti on hammasystävällinen ja sen erityinen etu on, että B12-vitamiini imeytyy jo suun limakalvolta. Näin mahdollinen suoliston imeytymishäiriö ei estä vitamiinin imeytymistä. Bethoverin annostus on yksi tabletti päivässä.

Bethover B12 150tabl

Bethover B12-vitamiini

Lue lisää
Bethover B12 Foolihappo 150tabl

Bethover B12-vitamiini + Foolihappo

Lue lisää
Bethover B12-vitamiini Vahva mansikka 120tabl

Bethover Vahva mansikka

Lue lisää
Bethover B12- ja B6-vitamiinivalmiste 150 tabl

Bethover B12- + Foolihappo + B6-vitamiini

Lue lisää

Lähteet:

  • Caruso R, Pallone F, Stasi E, Romeo S, Monteleone G. Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Ann Med 2013; 45:522–31.
  • Fineli-tietokanta, THL: http://www.fineli.fi/­component.php?compid=2269
  • Lachner C, Steinle NI, Regenold WT. The neuropsychiatry of vitamin B12 deficiency in elderly patients. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 2012; 24:5–15.
  • Lapsi, perhe ja ruoka -raportti. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, Sosiaali- ja terveysministeriö 2004.
  • Loikas S, Koskinen P, Irjala K, Löppönen M, Isoaho R, Kivelä SL, Pelliniemi TT. Vitamin B12 deficiency in the aged: a population-based study. Age Ageing 2007; 36:177–83.
  • McCaddon A. Vitamin B12 in neurology and ageing; clinical and genetic aspects. Biochimie 2013; 95:1066–76.
  • Moore E, Mander A, Ames D, Carne R, Sanders K, Watters D. Cognitive impairment and vitamin B12: a review. Int Psychogeriatr 2012; 24:541–56.
  • Selhub J, Troen A, Rosenberg IH. B vitamins and the aging brain. Nutr Rev 2010;68 Suppl 2:S112-8.
  • Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: http://www.ravitsemusneuvot­telukunta.fi/files/images/­vrn/2014/ravitsemussuosituk­set_2014_fi_web.pdf
  • Pawlak R, Parrott SJ, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D. How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians? Nutr Rev 2013; 71:110–7.