B12-vitamiini – aivot ja muisti

Muisti pätkii ja ajatus ei kulje? Unohtelu ja pienet muistikommellukset kuuluvat elämään, mutta aivoterveyttä, muistia ja oppimiskykyä voi tukea eri tavoin. Täältä löydät keinoja muistin avuksi sekä tietoa B12-vitamiinin hyödyistä.

B12-vitamiini on tärkeä muistivitamiini

B12-vitamiini

B12 vitamiinin lähteet, mistä saa B12-vitamiinia, mitkä ovat sen tehtävät ja kenelle sen saanti on erityisen tärkeää?

B12-vitamiinia kutsutaan usein muistivitamiiniksi – eikä syyttä. B12 on erityisesti hermoston toiminnalle tärkeä vitamiini, joka edistää normaaleja psykologisia toimintoja. Monipuolisessa sekaruokavaliossa on yleensä riittävästi B12-vitamiinia, mutta etenkin kasvissyöjien ja ikääntyneiden on hyvä kiinnittää huomiota sen saantiin.

B-vitamiinien perheeseen kuuluva B12 on erityisesti hermoston ja aivojen toiminnalle välttämätön vitamiini. Sitä tarvitaan myös punasolujen muodostukseen ja immuunijärjestelmän normaaliin toimintaan. Lisäksi B12-vitamiini osallistuu hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan.

B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisistä elintarvikkeista sekä sellaisista kasviperäisistä tuotteista, joita on täydennetty B12-vitamiinilla. B12-vitamiinin saantisuositus on aikuisille 2,0 mikrogrammaa sekä lapsille ja nuorille 0,5–2,0 mikrogrammaa vuorokaudessa. Imettävän äidin suositus on 2,6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, eikä niitä yleensä juurikaan varastoidu elimistöön. B12-vitamiini on tässä kuitenkin poikkeus, sillä sitä varastoituu maksaan. Vitamiinivarastot riittävät jopa parin vuoden tarpeeseen, mutta siitä huolimatta B12-vitamiinia on tärkeää saada säännöllisesti ravinnosta.

SISÄLTÖ:

NUOLI 1 B12-vitamiini ja muisti

NUOLI 1 Parhaat B12-vitamiinin lähteet

NUOLI 1 Kenelle B12-vitamiini on tärkeää?

NUOLI 1 Muistin tueksi Bethover B12

NUOLI 1 Artikkelit

B12-vitamiini ja muisti

B12-vitamiinia kutsutaan usein muistivitamiiniksi, sillä se edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja. Lisäksi se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

B12-vitamiinin puute voi ilmetä erilaisina hermoston toiminnan häiriöinä. Sen on todettu lisäävän muistisairauksien riskiä ja aiheuttavan muistiongelmia. Muistisairauksien hoitosuosituksissa B12-vitamiinin puute mainitaan yhtenä muistioireiden syynä.

B12 vitamiinin lähteet

B12-vitamiinin parhaita lähteitä ovat liha- ja maksaruoat, kala, kananmuna ja maitovalmisteet. Monipuolisesta sekaruokavaliosta saa yleensä riittävästi B12-vitamiinia. Aikuinen saa sitä päivän tarpeen syömällä esimerkiksi yhden kananmunan, pari viipaletta juustoa ja kahden desilitran annoksen maitoa tai maitovalmisteita.  

Kasviperäisissä elintarvikkeissa ei ole luontaisesti B12-vitamiinia, joten kasvisruokavaliota noudattavan on hyvä kiinnittää huomiota vitamiinin riittävään saantiin. Jos kasvisruokavaliossa on säännöllisesti mukana myös eläinperäisiä ruokia, kuten kananmunaa tai maitovalmisteita, B12-vitamiinin saannista ei yleensä tarvitse kantaa huolta.

Kasvikunnan tuotteista koostuvassa vegaaniruokavaliossa B12-vitamiinin saanti täytyy turvata ravintolisän avulla. Vitamiinilisän ohella vegaanin kannattaa käyttää säännöllisesti kasviperäisiä elintarvikkeita, joita on täydennetty B12-vitamiinilla. Esimerkiksi useimpiin kasvijuomiin ja -jugurtteihin lisätään B12-vitamiinia.

Kenelle B12-vitamiini on tärkeää?

B12-vitamiinia tarvitaan läpi elämän turvaamaan välttämättömiä toimintoja hermostossa ja muualla elimistössä. Riittävään saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti raskaus- ja imetysaikana, jolloin B12-vitamiinia tarvitaan sekä äidin että vauvan tarpeisiin. Etenkin imetys lisää B12-vitamiinin tarvetta.

B12-vitamiinin puutos johtuu yleisimmin imeytymishäiriöstä, puutteellisesta ruokavaliosta tai vitamiinin kasvaneesta tarpeesta. Esimerkiksi hyvin niukka ja rajoittunut ruokavalio sekä tietyt sairaudet ja lääkitykset voivat olla riskitekijöitä.  Elimistön B12-vitamiinitilannetta voidaan selvittää verikokeella.

Kasvissyöjien ja erityisesti vegaanien on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään B12-vitamiinin saantiin. Myös ikääntyneen ihmisen riittävää B12-vitamiinin saantia on hyvä tarkastella, sillä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee ikääntymisen seurauksena. B12-vitamiinin puute on todettu yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta suomalaisesta.

Muistin tueksi Bethover B12

B12-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseen voi tarvittaessa käyttää B12-vitamiinia ravintolisänä. Monipuolisesta Bethover-tuotesarjasta löytyy useita B12-vitamiinia sisältäviä valmisteita. Kaikki Bethover-sarjan valmisteet sopivat myös vegaaneille.

Valitse esimerkiksi jokin näistä:

Bethover Strong B12 on monipuolinen ja vahva valikoima B-vitamiineja, erityisesti B12-vitamiinia ja foolihappoa. Saatavilla mansikan ja vadelma-sitruunamakuiset purutabletit sekä nieltävät kapselit.

Bethover B12 + Foolihappo + B6 on helposti nieltävä tabletti muistin tueksi sekä auttamaan vähentämään väsymystä.

Bethover B12 + Foolihappo on imeskelytabletti B12-vitamiinin ja foolihapon riittävän saannin turvaamiseen.

Bethover B12 on imeskelytabletti, joka turvaa päivittäisen B12-vitamiinin saannin ja auttaa näin edistämään ja ylläpitämään normaaleja psykologisia toimintoja.

B12 vitamiinin lähteet: Tutustu myös Bethover-tuotteisiin:

Artikkeleita B12-vitamiinista

B12 vitamiinin lähteet - mistä saa B12-vitamiinia?

Oletko kasvissyöjä tai vegaani? Muista B12-vitamiini

huhtikuu 20. 2023

LUE LISÄÄ >

Kasvissyöjän vitamiinit – muista varsinkin B12!

tammikuu 26. 2023

LUE LISÄÄ >

Unohtelu huolestuttaa? 5 huojentavaa faktaa muistin avuksi

helmikuu 16, 2022

LUE LISÄÄ >

Muistin avuksi – 5 helppoa tapaa huolehtia muistista

joulukuu 11, 2021

LUE LISÄÄ >

NUOLI 1 B12-vitamiinivalmisteet

Verman uutiskirje