Tuore varhaiskaali, poksahtavat herneenpalot, makeat viinirypäleet… Niin ihania ja terveellisiä kuin kasvikset ovatkaan, toisinaan ne aiheuttavat myös vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Omalle vatsalle hankalien kasvisten tunnistaminen sekä kasvisherkkujen kypsyttäminen saattavat tuoda huojennusta.
1. Kaalit, papu, sipuli, omena – moni kasvis voi aiheuttaa vatsan turvotusta
Kasvikset ovat ruokavalion vankka peruskivi, mutta tosiasia on, että tietyt kasvikset aiheuttavat osalle meistä epämukavaa vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Pieni oireilu on vaaratonta ja suolikaasutkin kuuluvat terveeseen elämään, mutta toisinaan turvotus voi tuntua hyvin tukalalta.
Monen vatsalle pahin juttu ovat pavut. Palkokasvit sisältävät huonosti imeytyviä oligosakkarideja, joita suolistobakteerit käyttävät ravintonaan. Siinä sivussa muodostuu kaasuja, jotka voivat aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja.
On osin yksilöllistä, mikä kasvis saa kenenkin elimistön muodostamaan turhan paljon suolikaasua, mutta monilla on vaivoja esimerkiksi näiden kanssa:
- palkokasvit: pavut, linssit ja herneet
- kaali, ruusukaali, kukkakaali, parsakaali
- sipuli, purjo, valkosipuli, artisokka
- viikuna, omena, päärynä, viinirypäle, rusina, kuivattu luumu
2. Kuitu tai fruktoosi – mahdollinen syyllinen?
Oletko juuri skarpannut kasvisten syömisen kanssa tai alkanut vegaaniksi? Hieno juttu! Anna kuitenkin ruoansulatusjärjestelmällesi aikaa: se ei ole ehkä tottunut sulattamaan niin isoa määrää kuituja kuin nyt syöt.
Monissa kasviksissa ja hedelmissä on nimittäin runsaasti kuituja – ja kuitu onkin tuiki tärkeää. Hyvät suolistomikrobit tarvitsevat kuitua elääkseen, ja suoliston hyvinvointi taas vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehoon ja mieleen.
Kuitu on kuitenkin siitä kaksipiippuinen juttu, että vaikka monia kuidun puute turvottaa, niin toisten vatsa pömpöttää juuri runsaan kuidun syönnin takia. Jos syöt paljon kasviksia, juo myös paljon vettä. Se saattaa auttaa elimistöä käsittelemään kuitua ja helpottaa myös turvotusta.
Joskus turvottava asia voi olla myös hedelmäsokeri eli fruktoosi. Sitä löytyy paljon esimerkiksi viinirypäleistä, banaanista ja mangosta.
3. Pureskele kunnolla, pidä kasvispäiväkirjaa ja hauduta kasvikset uunissa
Tiedätkö, mikä ruoka ei sovi omalle mahallesi? Moni ei ole ihan varma.
Kokeile kirjoittaa ylös, mitä olet päivän aikana syönyt ja milloin turvotus tai ilmavaivat ovat kiusanneet. Saatat löytää yllättäviäkin syy-seuraussuhteita, joiden avulla opit karttamaan tiettyjä kasviksia tai ainakin syömään niitä kohtuudella.
Osa raaoista kasviksista tarjoaa hampaille sen verran työtä, että aina maltti ei riitä esimerkiksi porkkanan huolelliseen pureskeluun. Kunnon pureskelu on kuitenkin tosi tärkeä juttu, sillä hotkiessa vatsan kulkeutuu helposti ilmaa.
Muista, että kypsennetyt kasvikset sulavat usein helpommin kuin tuoreet. Vaihda siis välillä lounassalaattisi ja viikonloppuillan dippivihannekset keitettyihin, höyrytettyihin ja uunissa kypsennettyihin herkkuihin. Esimerkiksi keitossa tai padassa pitkään muhevoituneet kasvikset sulavat vaivattomammin.