Tietoa vitamiineista
Vitamiinit vaikuttavat elimistössä monipuolisesti, sillä ne osallistuvat useisiin toimintoihin: niillä on keskeinen tehtävä muun muassa aineenvaihdunnassa, kasvussa ja suoliston toiminnassa. Useat vitamiinit ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle pitämällä yllä elimistön toimintakykyä.
Terveyshyödyt
Keskeisimmät terveyshyödyt
A-vitamiini: välttämätön hämäränäköön, edistää ihon ja limakalvojen kuntoa
B-vitamiinit: keskeinen tehtävä rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa
Biotiini: ylläpitää energia-aineenvaihduntaa
C- vitamiini: suojaa elimistöä hapettumiselta, ylläpitää ihon hyvinvointia, parantaa haavoja
D-vitamiini: välttämätön luun ja hampaiden kasvuun
E-vitamiini: suojaa elimistöä hapettumiselta
Folaatti: mukana veren punasolujen muodostuksessa
Suositukset
Vitamiinit ovat orgaanisia aineita, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse. Suuri osa vitamiineista saadaan monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta. Ihmiselle välttämättömiä vitamiineja on 13. Osa vitamiineista on rasvaliukoisia (A-, D-, E- ja K-vitamiinit) ja loput vesiliukoisia (B- ja C-vitamiinit). Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön pidemmäksi aikaa, kun taas vesiliukoiset vitamiinit erittyvät nopeammin ja niiden varastot ovat pienemmät.
Vitamiineilla on tärkeä rooli hyvinvoinnissa. Vitamiinit ovat kehossamme monessa mukana: ne muun muassa edistävät immuunijärjestelmämme toimimista, auttavat meitä pysymään virkeinä ja osallistuvat ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.
Lähteet ruoka-aineissa
Taulukon lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005
1 Finravinto 2002, Kansanterveyslaitos. Luokitus ruokien mukaan, naisten ja miesten suuntaa antava keskiarvo
Vitamiini | Keskeiset tehtävät elimistössä | Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1) |
A-vitamiini | Osallistuu näköaistimuksen syntyyn hämärässä. Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. | Liha- ja kananmunaruoat 30 % Kasvikset ja perunaruoat 30 % |
D-vitamiini | Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaalina. Vahvistaa vastustuskykyä ja edistää lihasten toimintaa. | Kalaruoat 45 % Ravintorasvat 21 % Nestemäiset maitovalmisteet vuodesta 2003 lähtien |
E-vitamiini | Antioksidantti. Tarvitaan solujen suojaamiseen hapettumiselta. | Leivät ja viljavalmisteet 28 % Kasvirasvalevite 16 % |
Tiamiini (B1) | Vaikuttaa hermoston toimintaan. Välttämätön energia-aineenvaihdunnassa. Edistää sydämen normaalia toimintaa ja vaikuttaa psykologisiin toimintoihin. | Leivät ja viljavalmisteet 33 % Liha- ja kananmunaruoat 24 % |