Minisun Suomen aurinkoisin vitamiiniperhe logo

Tietoa vitamiineista

Vitamiinit vaikuttavat elimistössä monipuolisesti, sillä ne osallistuvat useisiin toimintoihin: niillä on keskeinen tehtävä muun muassa aineenvaihdunnassa, kasvussa ja suoliston toiminnassa. Useat vitamiinit ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle pitämällä yllä elimistön toimintakykyä.

Terveyshyödyt

Keskeisimmät terveyshyödyt

A-vitamiini: välttämätön hämäränäköön, edistää ihon ja limakalvojen kuntoa
B-vitamiinit: keskeinen tehtävä rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa
Biotiini: ylläpitää energia-aineenvaihduntaa
C- vitamiini: suojaa elimistöä hapettumiselta, ylläpitää ihon hyvinvointia, parantaa haavoja
D-vitamiini: välttämätön luun ja hampaiden kasvuun
E-vitamiini: suojaa elimistöä hapettumiselta
Folaatti: mukana veren punasolujen muodostuksessa

Suositukset

Vitamiinit ovat orgaanisia aineita, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse. Suuri osa vitamiineista saadaan monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta. Ihmiselle välttämättömiä vitamiineja on 13. Osa vitamiineista on rasvaliukoisia (A-, D-, E- ja K-vitamiinit) ja loput vesiliukoisia (B- ja C-vitamiinit). Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön pidemmäksi aikaa, kun taas vesiliukoiset vitamiinit erittyvät nopeammin ja niiden varastot ovat pienemmät.

Vitamiineilla on tärkeä rooli hyvinvoinnissa. Vitamiinit ovat kehossamme monessa mukana: ne muun muassa edistävät immuunijärjestelmämme toimimista, auttavat meitä pysymään virkeinä ja osallistuvat ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

Lähteet ruoka-aineissa

Taulukon lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2005

Finravinto 2002, Kansanterveyslaitos. Luokitus ruokien mukaan, naisten ja miesten suuntaa antava keskiarvo

Vitamiini Keskeiset tehtävät elimistössä Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1)
A-vitamiini Osallistuu näköaistimuksen syntyyn hämärässä. Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Liha- ja kananmunaruoat 30 % Kasvikset ja perunaruoat 30 %
D-vitamiini Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaalina. Vahvistaa vastustuskykyä ja edistää lihasten toimintaa. Kalaruoat 45 % Ravintorasvat 21 % Nestemäiset maitovalmisteet vuodesta 2003 lähtien
E-vitamiini Antioksidantti. Tarvitaan solujen suojaamiseen hapettumiselta. Leivät ja viljavalmisteet 28 % Kasvirasvalevite 16 %
Tiamiini (B1) Vaikuttaa hermoston toimintaan. Välttämätön energia-aineenvaihdunnassa. Edistää sydämen normaalia toimintaa ja vaikuttaa psykologisiin toimintoihin. Leivät ja viljavalmisteet 33 % Liha- ja kananmunaruoat 24 %

Vitamiini
A-vitamiini
Keskeiset tehtävät elimistössä
Osallistuu näköaistimuksen syntyyn hämärässä. Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa, limakalvojen ja näön pysymistä normaalina sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1)
Liha- ja kananmunaruoat 30 % Kasvikset ja perunaruoat 30 %

Vitamiini
D-vitamiini
Keskeiset tehtävät elimistössä
Tarvitaan solujen kasvuun ja erilaistumiseen. Edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaalina. Vahvistaa vastustuskykyä ja edistää lihasten toimintaa.
Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1)
Kalaruoat 45 % Ravintorasvat 21 % Nestemäiset maitovalmisteet vuodesta 2003 lähtien

Vitamiini
E-vitamiini
Keskeiset tehtävät elimistössä
Antioksidantti. Tarvitaan solujen suojaamiseen hapettumiselta.
Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1)
Leivät ja viljavalmisteet 28 % Kasvirasvalevite 16 %

Vitamiini
Tiamiini (B1)
Keskeiset tehtävät elimistössä
Vaikuttaa hermoston toimintaan. Välttämätön energia-aineenvaihdunnassa. Edistää sydämen normaalia toimintaa ja vaikuttaa psykologisiin toimintoihin.
Tärkeimmät lähteet suomalaisessa ruoassa(1)
Leivät ja viljavalmisteet 33 % Liha- ja kananmunaruoat 24 %