Kysyttyä melatoniinista

Mihin melatoniini auttaa?

Melatoniini auttaa nukahtamaan tekemällä olon uneliaaksi. Melatoniini on aivoissa sijaitsevan käpyrauhasen tuottama hormoni, jonka eritys alkaa illalla pimeän tullen ja on suurimmillaan öisin. Melatoniinia käytetään myös ravintolisänä lyhentämään nukahtamisaikaa. Melatoniinilla voidaan vaikuttaa viivästyneeseen univalverytmiin ja sitä voi käyttää myös jet lagiin eli aikaerorasitukseen.

Milloin melatoniinia tulisi ottaa?

Koska melatoniinin vaikutus perustuu osin vuorokausirytmien tahdistamiseen, tulisi melatoniini ottaa mahdollisimman säännöllisesti iltaisin aina samaan kellonaikaan: nopeavaikutteinen iästä ja nukkumisajoista riippuen kello 18–23 ja pitkävaikutteinen kello 20–22.

Kenelle melatoniini ei sovi?

Melatoniini sopii useimmille. Melatoniinia ei kannata ottaa yhdessä uni- tai nukahtamislääkkeiden kanssa, koska se voi vahvistaa niiden vaikutusta. Varmista tuotteen sopivuus itselle lääkäriltä tai apteekista erityisesti, jos sinulla on pitkäaikaissairaus tai käytössä jokin jatkuva lääkitys. Raskauden ja imetyksen aikana melatoniinin käyttöä ei suositella.

Milloin melatoniinin vaikutus alkaa?

Melatoniinivalmiste voi vaikuttaa nopeasti tai pitkävaikutteisesti. Melarest-tuoteperheestä löytyy eri nopeuksilla vaikuttavia valmisteita. Melarest Melatoniini Extra Vahva 1,9 mg on nopeavaikutteinen tabletti, jonka vaikutuksen nopeutta voi lisätä vielä ottamalla tabletin tyhjään vatsaan. Melarest Melatoniini Extra Vahva 1,9 mg pitkävaikutteinen on pitkävaikutteinen melatoniinivalmiste, jossa tabletin rakenteesta johtuen tabletin liukeneminen on hitaampaa ja melatoniinia vapautuu tasaisemmin noin 5 tunnin ajan. Näin elimistön melatoniinipitoisuus pysyy tasaisena ja vaikutus kestää pitempään. Melarest Triplassa melatoniini ja muut vaikuttavat aineetovat pienessä helposti nieltävässä kaksikerrostabletissa, jossa on sekä nopea- että pitkävaikutteinen kerros. Nopeavaikutteinen kerros auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan sekä saamaan unen päästä kiinni nopeammin. Pitkävaikutteinen kerros tukee unta pitkään.  

Mikä on sopiva melatoniinin annostus?

Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa. Vaikutus saavutetaan nauttimalla 1 mg melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa. Ravintolisänä melatoniinia voi käyttää 1-1,9 mg annoksilla. Melatoniinia voidaan käyttää myös lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia. Vaikutus saavutetaan ottamalla vähintään 0,5 mg melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä matkakohteeseen saapumisen jälkeen.

Lisää tietoa unesta ja nukkumisesta