Lasten vitamiinit
Vitamiinit ja ravinto ovat tärkeitä lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Mitä vitamiineja lapsi tarvitsee? Täältä löydät tietoa ravinnosta, vitamiineista ja kivennäisaineista!
Lasten vitamiinit
D-vitamiini vauvalle ja muut tärkeät lasten vitamiinit
Onko D-vitamiini lapselle välttämätön? Saakohan lapseni riittävästi kalsiumia? Entä milloin lasten monivitamiini tulee tarpeeseen? Täältä löydät tietoa lasten ravinnosta, vitamiineista ja kivennäisaineista!
SISÄLTÖ – LASTEN VITAMIINIT:
D-vitamiinivalmiste tukee lapsen vastustuskykyä
Maitotuotteista lapsi saa kalsiumia – mutta myös paljon muuta tärkeää!
Appelsiinia, paprikaa, marjoja – onneksi lapsi saa yleensä tarpeeksi C-vitamiinia
Harkitse omega-3-valmistetta, jos kala ei maistu
Lasten monivitamiini auttaa, jos ruokailu ei suju kuin Strömsössä
Artikkelit
1. D-vitamiinivalmiste tukee lapsen vastustuskykyä
Nappaat ehkä itse D-vitamiinia purkista talvisin – mutta tiesithän, että lasten D-vitamiinisuositus on eri kuin aikuisten? Lapsi tarvitsee D-vitamiinivalmistetta ympäri vuoden:
- 2-viikkoisesta 12-kuukautiseksi 2–10 mikrogrammaa päivässä (riippuen lapsen saaman äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrästä)
- 1–2-vuotiaana 10 mikrogrammaa päivässä
- 2–17-vuotiaana 7,5 mikrogrammaa päivässä
D-vitamiini vauvalle ja lapselle on huipputärkeä asia, sillä lapsi tarvitsee D-vitamiinia normaaliin kasvuun ja luuston kehittymiseen. D-vitamiini myös edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
Paras vauvan D-vitamiini on nestemäinen, tippamuotoinen D-vitamiinivalmiste. Minisun Drops ja Minisun D-tipat Oliiviöljy ovat kumpikin käteviä annostella. Ne takaavat perheen pienimpien D-vitamiininsaannin.
Yli 3-vuotiaille uppoaa Minisun D-vitamiini Pehmokonna Junior Appelsiini. Se on pehmeä, pureskeltava ja pirteältä appelsiinilta maistuva. Appelsiinin lisäksi saatavilla on myös mansikalta maistuva Minisun D-Vitamiini Pehmokonna Junior Mansikka sekä omenainen Minisun D-Vitamiini Pehmokonna Junior Omena.
2. Maitotuotteista lapsi saa kalsiumia – mutta myös paljon muuta tärkeää!
Jogurttia, maitokaakaota, leipä juustosiivulla – maitotuotteet kuuluvat kasvavan lapsen arkeen. Tarkasta, että hän saa niitä päivittäin riittävästi:
- Leikki-ikäisille 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 1 viipale juustoa.
- Kouluikäisille 5–6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa.
Nämä määrät takaavat, että lapsi saa tarpeeksi kalsiumia, jotta hänelle kasvaa luja luusto.
Mutta maitotuotteet eivät ole vain kalsiumin lähde. Niistä lapsi saa myös huipputärkeää jodia, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia ja sinkkiä.
3. Appelsiinia, paprikaa, marjoja – onneksi lapsi saa yleensä tarpeeksi C-vitamiinia
Ei tarvitse nähdä paljon vaivaa, jotta lapsi saa riittävästi C-vitamiinia.
Tarjoa tenavalle jälkiruoaksi appelsiinia, leikkaa valmiiksi välipalaksi paprikasuikaleita pakasterasiaan jääkaappiin odottamaan ja upota iltapalarahkaan marjoja. Monet hedelmät, marjat ja kasvikset sisältävät roppakaupalla C-vitamiinia.
Lapsen suunmukaisia C-vitamiinin lähteitä voisivat olla esimerkiksi:
- mansikka
- appelsiini
- mustaherukka
- kiivi
- paprika, etenkin keltainen
Aikuisille suositellaan puolta kiloa kasviksia päivässä. Lapsille suositus on tästä suunnilleen puolet eli 200–250 grammaa joka päivä. Kerro lapselle mittatikuksi, että tämä tarkoittaa viittä lapsen kämmenen kokoista annosta. Kun lapsi kasvaa, annoksen kokokin kasvaa!
Vitamiinien lisäksi lapsi saa vihreistä kasviksista sekä hedelmistä esimerkiksi tarpeellisia hivenaineita ja kuituja.
4. Harkitse omega-3-valmistetta, jos kala ei maistu
Käsi sydämellä: syödäänkö teillä säännöllisesti rasvaista kalaa? Suostuuko lapsi edes vilkaisemaan muihin eväkkäisiin kuin kalapuikkoihin?
Jos lapsi sanoo kalalle ei, eikä hän saa hyviä rasvoja säännöllisesti kasviöljyistä, voi lapselle harkinnan mukaan antaa omega-3-rasvahappovalmistetta. Välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan lasten normaaliin kasvuun ja kehitykseen.
Minisun Omega Junior sisältää omega-3-rasvahappoja. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin kaksi grammaa alfalinoleenihappoa (ALA) ja 10 grammaa linoleiinihappoa (LA).
5. Lasten vitamiinit: monivitamiini auttaa, jos ruokailu ei suju kuin Strömsössä
Parasta on, jos lapsi syö hyvällä halulla kaiken, minkä pöytään kannat – mutta et todellakaan ole yksin, jos lapsesi on ronkelia sorttia!
Aina ruokarajoitteiden takana ei ole nirsoilu, vaan allergia. Lapsilla ruoka-aineallergiat häipyvät toisinaan ennen kouluikää tai ovat muuten lyhytkestoisia – mutta monien lasten ruokavaliota ne kyllä rajoittavat.
Lasten monivitamiini on helppo tapa pitää huolta siitä, että lapsi varmasti saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Paras lasten monivitamiini on sellainen, joka on kiva nappaista suuhun. Usein joko purutabletti tai pehmeän pureskeltava valmiste tekee tenavien kohdalla parhaiten kauppansa – etenkin, jos maku on mieluisa.
Myös hauskalla muodolla voi olla väliä! Nallen muotoinen, pehmeä Minisun Monivitamiini Pehmonalle Junior maistuu kesäiseltä metsämarjalta, ja Minisun Monivitamiini Pehmonalle Junior Sitrus on pirteän sitruksinen.
Tähden muotoinen Minisun Monivitamiini Junior Tähtimarja on lempeästi marjalta maistuva purutabletti, Minisun Monivitamiini Junior tähtihedelmä -purutabletti taas raikkaan hedelmäinen.
Vinkkejä lasten hyvinvointiin
Ota huomioon nämä asiat, kun valitset lapselle monivitamiinia
heinäkuu 10. 2023
D-vitamiinia lasten hyvinvointiin – miten ja miksi
helmikuu 10. 2023
Näin aloitat d-vitamiinitipat vauvalle
helmikuu 9, 2023
Vauvan vastustuskyky – 6 vastausta tuoreen vanhemman kysymyksiin
helmikuu 9, 2022
Lasten vastustuskyky – tiedätkö 5 tärkeää faktaa
joulukuu 12, 2021
Saako teini ruoasta kaiken tarvitsemansa? 8 asiaa, jotka kannattaa tietää kasvavan nuoren vitamiineista
huhtikuu 7, 2022
Tuliko haava – 5 vinkkiä joiden avulla haava paranee paremmin
heinäkuu 7, 2022
Piltit päiväkotiin – vitamiineista voimaa ja vastustuskykyä
elokuu 18, 2017
Ravitse keskittymiskykyä rasvahapoilla
elokuu 18, 2017
5 keinoa lisätä lasten vitamiinien saantia
elokuu 18, 2017
Lasten vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet
Vastasyntynyt katselee mieluusti lämpimiä värejä, ihmiskasvoja ja niitä muistatuttavia ”hymynaamoja”. Lataa ja tulosta tästä hymynaama.