Lapsen vastustuskyky muodostuu ahkerasta käsienpesta, riittävästä D-vitamiinista, monipuolisesta ruuasta – ja vähän metsässä möyrimistäkin. Lasten vastustuskyky rakentuu terveellisillä elämäntavoilla. Näin tuet lapsen immuunijärjestelmän toimintaa.
1. Lapsen vastustuskyky kehittyy hissukseen
Lapsen vastustuskyky ei ole vielä ehtinyt kehittyä samalla tavalla kuin aikuisen. Immuniteetillä eli vastustuskyvyllä tarkoitetaan kaikkia kehon puolustus- ja suojajärjestelmiä infektioita vastaan.
Vastustuskyky on pohjimmiltaan perinnöllinen juttu, johon vaikuttavat geenit. Syntymän jälkeen vastustuskykyyn vaikuttavat esimerkiksi äidinmaidosta saatavat ravinto- ja vasta-aineet.
Lasten vastustuskyky kuitenkin kehittyy elämän varrella. Kun lapsi arjessaan kohtaa vieraita mikrobeja, ne muokkaavat hänen vastustuskykyään ja rakentavat lisäsuojaa. Samaa tekevät rokotteet.
2. Lapsen vastustuskyky ja kolme tärkeää: ravitsevaa ruokaa, paljon unta ja riittävästi reippailua
Lasten vastustuskyvyn ylläpito onnistuu elämäntapojen avulla. Muista siis:
- monipuolinen ruokavalio
- päivittäinen liikunta
- riittävä uni
Tarjoa lapselle monipuolisia ja tasapainoisia aterioita. Lapsen lautasmalli on sama kuin aikuisenkin: puolet tuoreita ja kypsiä kasviksia, neljännes perunaa tai viljalisäkettä ja neljännes kalaa, lihaa tai palkokasveja.
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja lapsen on hyvä syödä reilusti joka päivä. Ujuta niitä siis lisäkkeeksi, välipalaksi ja jälkiruoaksi. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia.
D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. D-vitamiinia saa paitsi D-vitaminoiduista maitovalmisteista ja rasvalevitteistä, myös kalasta, jota olisikin hyvä syödä pari kolme kertaa viikossa.
Jos lapsi on kovin valikoiva syöjä tai ei pysty allergioiden takia syömään monipuolisesti, niin ravintolisillä voi turvata ravintoaineiden saannin.
Lapsen vastustuskyvyn ylläpito saa tukea myös päivittäisestä liikunnasta.
Alle 8-vuotiaan päivään pitäisi kuulua kevyttä ja reipasta liikkumista vähintään kolme tuntia päivässä. Vanhemmat lapset kaipaavat päivittäin vähintään tunnin verran liikuntaa.
Unen tarve vaihtelee paitsi iän myös yksittäisen lapsen mukaan. Leikki-ikäiset nukkuvat yleensä 10–13 tuntia vuorokauden aikana, alakouluikäiset noin 9–11 tuntia yössä.
3. Kunnon käsienpesu – ja aina saippuaa!
Talvella lapset viettävät paljon aikaa sisällä lähellä toisiaan, mikä tarjoaa pöpöille oivalliset mahdollisuudet levitä.
Käsihygieniasta huolehtiminen on hyvin tärkeää, jos haluaa pysyä terveenä.
Opeta nämä lapselle:
- Kädet pestään aina ennen kuin syödään, vessareissun jälkeen, kun tullaan ulkoa sisätiloihin tai kun on niistetty, aivastettu tai yskitty.
- Huuhtelu vedellä ei ole kunnon käsienpesu! Kädet saippuoidaan aina kunnolla.
- Käsienpesun pitäisi kestää ainakin kaksikymmentä sekuntia. Siinä ajassa ehtii esimerkiksi laulaa ”Paljon onnea vaan” kaksi kertaa.
4. Koiran paijaaminen ja lelun maistaminen sallittu – Liika hygienia saattaa tehdä hallaa
Liian hygieeniset olot eivät ole vastustuskyvyn kannalta hyvä juttu.
Jos varhaislapsuudessa ei altistu ympäristön mikrobeille, ne eivät pääse muokkaamaan lapsen vastustuskykyä. Tämä saattaa myöhemmin lisätä lapsen riskiä sairastua esimerkiksi astmaan.
Lapsen vastustuskyky siis vain kehittyy paremmaksi, kun hän altistuu erilaisille mikrobeille.
Hyviä mikrobeja on esimerkiksi luonnossa. Anna siis lapsen möyriä metsässä, tutkia takapihan ruohikkoa ja lapioida leikkipuiston maata.
Eikä ole pahaksi sekään, jos lapsi laittaa lattialla olleen lelun suuhun tai halaa naapurin kilttiä koiraa. Lemmikkien mikrobikannalla voi olla suotuisia vaikutuksia lapsen vastustuskykyyn.
5. D-vitamiini tukee lapsen vastustuskykyä – Hauska ja maistuva vitamiini uppoaa parhaiten
Normaaliin immuunipuolustukseen tarvitaan D-vitamiinia.
D-vitamiinin saannin turvaamiseksi Suomessa suositellaan lapsille käytettäväksi D-vitamiinilisää ympärivuotisesti.
Virallinen suositus D-vitamiinilisän käytöstä on seuraava:
- 2 vkoa–12 kk: 2–10 μg/vrk (riippuen lapsen nauttiman äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrästä)
- 1-vuotiaat: 10 μg/vrk
- 2–17-vuotiaat: 7,5 μg/vrk
Vauvoille kahden viikon iästä alkaen D-vitamiini annetaan tippoina, mutta yli 3-vuotiaat voivat nauttia sen pureskeltavassa muodossa.
Paitsi että D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, se on tarpeen lasten normaalille kasvulle ja luiden kehittymiselle.
Lapselle D-vitamiini uppoaa paremmin, kun se maistuu hyvältä ja näyttää hauskalta.
Minisun Pehmokonna Junior on pehmeän pureskeltava, yli 3-vuotiaille tarkoitettu D-vitamiini, joka on hauskasti kilpikonnan muotoinen. Kumpi maistuisi teidän perheessänne: omenalta vai appelsiinilta maistuva valmiste? Ehkä molemmat!