Vitamiinit elimistön toiminnassa
Vitamiinit vaikuttavat elimistössä monipuolisesti: niillä on keskeinen tehtävä muun muassa aineenvaihdunnassa. Saamme vitamiineja pääosin syömällä, mutta vastaavasti kulutamme niitä eri tavoin. Koska ravintotottumukset ovat erilaisia, on vaikea on antaa yleispäteviä suosituksia vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Suomessa vain D-vitamiinin saannille on annettu suositukset, mutta muiden vitamiinien ja hivenaineiden osalta tarve on pääosin yksilöllistä, joskin välttämätöntä.
Vitamiinit ovat orgaanisia aineita, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse. Suuri osa vitamiineista saadaan monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta. Ihmiselle välttämättömiä vitamiineja on 13. Osa vitamiineista on rasvaliukoisia (A-, D-, E- ja K-vitamiinit) ja loput ovat vesiliukoisia (B- ja C-vitamiinit). Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön pidemmäksi aikaa, kun taas vesiliukoiset vitamiinit erittyvät nopeammin ja niiden varastot ovat pienemmät.
Ravinnon laatu vaikuttaa vitamiinitarpeeseen
Suomessa puhutaan paljon terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, jonka tulisi olla ensisijainen lähde vitamiineille ja hivenaineille. Suomalaiset raaka-aineet ovat toki ravintorikkaita, mutta samaan aikaan elintarvikkeet ovat yhä useammin teollisesti valmistettuja ja prosessoituja. Terveellisen ruokavalion tulisi sisältää runsaasti tuoreita kasviksia ja marjoja, maitotuotteita, kokojyväistä viljaa sekä kalaa tai vähärasvaista lihaa, jotta siitä saadaan riittävästi tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.
Kasvuikä haastaa elimistöä ja eri vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät parhaiten silloin, kun niiden tarve suuri. Tarkkaile lasten ruokatottumuksia ja täydennä tarvittaessa monivitamiineilla tarvetta. Ikääntyminen puolestaan heikentää elimistön kykyä hyödyntää saatuja ravintoaineita, jolloin niiden päivittäinen tarve kasvaa.
Lue myös: Ravitsemus- ja ruokasuositukset
Naisten vitamiinien tarve
Naisilla hormonitoiminta raskausaikana tai vaihdevuosien aikana kuluttaa elimistöä ja useiden vitamiinien ja hivenaineiden tarve joko kasvaa tai elimistön kyky hyödyntää saatuja ravintoaineita heikkenee. Naisten luumassa saattaa heiketä jopa 5% vaihdevuosina, jolloin riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on turvattava ravintolisillä.
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä päivittäin runsaasti: vihanneksia ja kasviksia puoli kiloa päivässä ja marjoja 2 dl päivässä. Lisäksi kalsiumin saannin kannalta maitotuotteet ovat erityisen tärkeitä päivittäin: 7,5 dl maitoa vastaa päivittäistä kalsiumin saantia. Jos ruokavalio on satunnaisesti yksipuolista, voi olla tarpeen täydentää tarvetta vitamiinivalmisteilla.
Liikunta kasvattaa vitamiinien tarvetta
Vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa liikunnan ja kiireisen elämän yhteydessä. Paljon liikkuva kuluttaa nesteitä, jolloin mm. vesiliukoiset vitamiinit katoavat nopeasti elimistöstä. Magnesium on lihasten toimintakyvyn edellytys ja sitä suositellaan aktiivisille liikkujille päivittäisenä ravintolisänä. Vitamiinit ja hivenaineet edistävät myös solujen energia-aineenvaihduntaa ja siten niillä on vaikutus myös painonhallintaan.
Minisun monivitamiineista löydät vaihtoehdon koko perheelle
Mikä tuote minulle tai perheelleni sopisi?
Lataa Minisun vitamiiniopas valinnan tueksi.