diplomag IBS-oireisiin
Mikä auttaa IBS oireisiin

Usein kysyttyä IBS:stä

Mitkä ovat IBS oireet?

Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvät yleisimmät oireet ovat vatsakipu, ja usein aterioiden jälkeen paheneva turvotus ja ilmavaivat. IBS aiheuttaa yleensä myös muutoksia suolen toiminnassa, mikä ilmenee pääasiallisesti joko ripulina tai ummetuksena. Sekamuotoisesta IBS:stä puhutaan, kun IBS:ään liittyvä ripuli ja ummetus vaihtelevat ajoittain.

Mikä auttaa IBS oireisiin?

IBS -oireita voivat helpottaa oikeanlainen ruokavalio ja liikunta. Oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen voi lievittää oireita, ja säännöllinen liikunta edistää suolen toimintaa ja kaasun läpikulkua. Diplomag® IBS -tuotteet on suunniteltu helpottamaan turvotusta ja vähentämään IBS-oireita. Ummetuspainotteisia IBS-oireita voidaan lievittää esimerkiksi liukoisella psylliumkuidulla ja makrogolilla, joita löytyy Diplomag® IBS Ummetus – valmisteesta. Ripulipainotteisiin IBS-oireisiin puolestaan sopii luontaista bentoniittisavea sisältävä Diplomag® IBS Ripuli. Jos kyseessä on ns. sekamuotoinen IBS, eli oireet vaihtelevat ripulista ummetukseen, voidaan molempia tuotteita käyttää vaihdellen oireiden mukaisesti.

Voiko ärtyneen suolen oireyhtymästä parantua?

Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus tai toiminnallinen vaiva kuin sairaus. IBS -oireet voivat vaihdella vuosien saatossa ja ajoittain oireet voivat olla lievempiä. IBS:ään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireet on mahdollista saada vähenemään niin, etteivät ne haittaa normaalia elämää.

Voiko IBS helpottua ruokavalion avulla?

Vaikeasti sulavien hiilihydraattien välttäminen, eli ns. FODMAP-ruokavalion noudattaminen on useassa tapauksessa vähentänyt oireita. FODMAP- ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita ovat kaali-, palko- ja sipulikasvit, tietyt makeutusaineet (maltitoli, mannitoli, sorbitoli, ksylitoli) ja laktoosi. Kyseiset ruoka-aineet sisältävät runsaasti paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä kaasunmuodostusta ja siten pahentaa IBS-oireita. Joillakin myös rasvaisten ruokien ja kahvin vähentäminen voi lieventää oireita. Suositeltavaa on lisäksi syödä pienempiä aterioita säännöllisesti ja varmistaa riittävä kuidun ja nesteen saanti.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Jos IBS -oireet ovat alkaneet äkillisesti tai oireet muuttuvat merkittävästi usean viikon ajaksi, on syytä hakeutua lääkäriin. Tutkimuksiin on hyvä hakeutua myös, jos oireisiin liittyy laihtumista tai väsymystä tai on syytä epäillä jotain muuta suolen toimintaan vaikuttavaa sairautta.

Miten stressi ja uni vaikuttaa IBS:ään?

Stressi voi osaltaan lisätä ärtyvään suoleen liittyviä vatsaoireita, joten stressin hallitseminen ja riittävä yöuni ovat tärkeitä oireiden hoidossa. Toisaalta voimakkaat IBS-oireet voivat vaikeuttaa nukahtamista, ja siitä syystä oireiden kokonaisvaltainen hoito on tärkeää.

Lisää IBS:tä ja sen hoidosta

IBS-artikkelit

Kaikki artikkelit

Nainen, jonka IBS-oireet ovat helpottaneet
 • IBS
 • Ravinto
 • Vatsan hyvinvointi

Taistelu ärtyvän suolen kanssa johti kivuttomaan elämään ja muiden auttamiseen

31.10.2023

Stressivatsa -hoida sitä mindfulness-tekniikoilla
 • IBS
 • Stressi
 • Vatsan hyvinvointi

Hoida stressivatsaa mindfulness-tekniikoilla

31.10.2023

IBS ruokavalio - rauhoita vatsa ruokavalion avulla
 • IBS
 • Ruuansulatus, suolisto, närästys
 • Vatsan hyvinvointi

IBS ruokavalio – Ärtyvä suoli rauhoittuu FODMAP-ruokavaliolla

16.6.2023


Lähteet:

 • Lacy BE, Patel NK. Rome Criteria and a Diagnostic Approach to Irritable Bowel Syndrome. J Clin Med. 2017;6(11):99. Published 2017 Oct 26.
 • Lee K., Pharmagologic Agents for Chronic Diarrhea, Intest Res 2015; 13(4): 306-312.
 • Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Toiminnalliset suolistovaivat ja ärtyvä suoli -oireyhtymä (IBS). 2015;131(1):81-4. Aikakauskirja Duodecim.
 • Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Ärtyvä suoli vai koliitti? 2001;117(1):5-6. Aikakauskirja Duodecim.
 • Lääkärikirja Duodecim. Ilmavaivat, vatsan turvotus. 2019. Duodecim Terveysportti.
 • Lääkärikirja Duodecim. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). 2021. Duodecim Terveyskirjasto.
 • Lääkärikirja Duodecim. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. 2020. Duodecim Terveyskirjasto.
 • Matricon ym. Review article: Associations between immune activation, intestinal permeability and the irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2021;36:1009-31.