- IBS
- Ravinto
- Vatsan hyvinvointi
Taistelu ärtyvän suolen kanssa johti kivuttomaan elämään ja muiden auttamiseen
31.10.2023
Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvät yleisimmät oireet ovat vatsakipu, ja usein aterioiden jälkeen paheneva turvotus ja ilmavaivat. IBS aiheuttaa yleensä myös muutoksia suolen toiminnassa, mikä ilmenee pääasiallisesti joko ripulina tai ummetuksena. Sekamuotoisesta IBS:stä puhutaan, kun IBS:ään liittyvä ripuli ja ummetus vaihtelevat ajoittain.
IBS -oireita voivat helpottaa oikeanlainen ruokavalio ja liikunta. Oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen voi lievittää oireita, ja säännöllinen liikunta edistää suolen toimintaa ja kaasun läpikulkua. Diplomag® IBS -tuotteet on suunniteltu helpottamaan turvotusta ja vähentämään IBS-oireita. Ummetuspainotteisia IBS-oireita voidaan lievittää esimerkiksi liukoisella psylliumkuidulla ja makrogolilla, joita löytyy Diplomag® IBS Ummetus – valmisteesta. Ripulipainotteisiin IBS-oireisiin puolestaan sopii luontaista bentoniittisavea sisältävä Diplomag® IBS Ripuli. Jos kyseessä on ns. sekamuotoinen IBS, eli oireet vaihtelevat ripulista ummetukseen, voidaan molempia tuotteita käyttää vaihdellen oireiden mukaisesti.
Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus tai toiminnallinen vaiva kuin sairaus. IBS -oireet voivat vaihdella vuosien saatossa ja ajoittain oireet voivat olla lievempiä. IBS:ään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireet on mahdollista saada vähenemään niin, etteivät ne haittaa normaalia elämää.
Vaikeasti sulavien hiilihydraattien välttäminen, eli ns. FODMAP-ruokavalion noudattaminen on useassa tapauksessa vähentänyt oireita. FODMAP- ruokavaliossa vältettäviä ruoka-aineita ovat kaali-, palko- ja sipulikasvit, tietyt makeutusaineet (maltitoli, mannitoli, sorbitoli, ksylitoli) ja laktoosi. Kyseiset ruoka-aineet sisältävät runsaasti paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat lisätä kaasunmuodostusta ja siten pahentaa IBS-oireita. Joillakin myös rasvaisten ruokien ja kahvin vähentäminen voi lieventää oireita. Suositeltavaa on lisäksi syödä pienempiä aterioita säännöllisesti ja varmistaa riittävä kuidun ja nesteen saanti.
Jos IBS -oireet ovat alkaneet äkillisesti tai oireet muuttuvat merkittävästi usean viikon ajaksi, on syytä hakeutua lääkäriin. Tutkimuksiin on hyvä hakeutua myös, jos oireisiin liittyy laihtumista tai väsymystä tai on syytä epäillä jotain muuta suolen toimintaan vaikuttavaa sairautta.
Stressi voi osaltaan lisätä ärtyvään suoleen liittyviä vatsaoireita, joten stressin hallitseminen ja riittävä yöuni ovat tärkeitä oireiden hoidossa. Toisaalta voimakkaat IBS-oireet voivat vaikeuttaa nukahtamista, ja siitä syystä oireiden kokonaisvaltainen hoito on tärkeää.
31.10.2023
31.10.2023
16.6.2023
Lähteet: