IBS
Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, josta kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Vatsan ja suoliston oireilua voi rauhoittaa ruokavaliolla ja liikunnalla sekä apteekista saatavilla valmisteilla.
Mikä on ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS?
Ärtyvän suolen oireyhtymällä tarkoitetaan toiminnallisia vatsa- ja suolistovaivoja, jotka eivät johdu mistään sairaudesta. Englanniksi ärtyvän suolen oireyhtymä on ”irritable bowel syndrome”, minkä vuoksi siitä käytetään usein lyhennettä IBS.
Ärtyvä suoli vaivaa arviolta ainakin yhtä kymmenestä suomalaisesta. Vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Oireet voivat olla monenlaisia: kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja ummetusta. Osalla ihmisistä ärtyvän suolen oireilu on ummetuspainotteista, osalla ripulipainotteista ja osalla esiintyy vaihdellen molempia.
Ärtyvän suolen oireyhtymän tarkkaa syytä ei tunneta. Mahdollisia oireiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat geneettinen alttius, alentunut suoliston kipukynnys, suoliston liikehäiriöt sekä muutokset immuunipuolustuksessa ja suoliston mikrobistossa. Lisäksi oireiden syntyyn voivat vaikuttaa muutokset keskushermoston ja suoliston välisen suoli-aivoakselin toiminnassa.
Miten ruokatottumukset vaikuttavat ärtyvään suoleen?
Monet ruoka-aineet voivat pahentaa ärtyvän suolen oireilua. Tavallisia oireiden aiheuttajia ovat muun muassa ruis, vehnä ja ohra, palkokasvit, omenat, sipulit, kaalit, sienet, ksylitoli sekä laktoosia sisältävät maitovalmisteet. Näissä ruoissa on paljon niin kutsuttuja FODMAP-hiilihydraatteja, joista voi muodostua paksusuolessa suoliostomikrobien työn tuloksena runsaasti suolistokaasuja.
FODMAP-hiilihydraattien määrän rajoittaminen ruokavaliossa auttaa yleensä kolmea neljästä herkkävatsaisesta. Oma sietokyky ja sopivat ruoat löytyvät yksilöllisesti kokeilemalla, eikä kaikkien ärtyvästä suolesta kärsivien tarvitse vältellä samoja ruokia.
Millaista ruokaa IBS-vatsa sietää?
Omalla vatsalle sopivat ruokatottumukset ovat ärtyvän suolen oireyhtymän hyvän hoidon perusta. Lautaselta ei kuitenkaan kannata karsia liian monia ruokia, sillä silloin ruokavaliosta tulee helposti yksipuolinen ja suppea. Ruokavalion sopivaan koostamiseen kannattaa kysyä neuvoa ravitsemusterapeutilta.
Pois karsittujen ruokien tilalle on tärkeää etsiä omalle vatsalle sopivia vaihtoehtoja. Jos ruis ja vehnä aiheuttavat oireita, niiden sijaan voi kokeilla esimerkiksi kauraa, kvinoaa ja tattaria. Laktoosittomat maitovalmisteet ovat yleensä ärtyvällekin suolelle sopivia.
Kasvisten, hedelmien ja marjojen riittävään käyttöön on hyvä kiinnittää huomiota, sillä se turvaa suoliston hyvinvoinnille tärkeää kuidun saantia. Oireita aiheuttavan omenan voi vaihtaa esimerkiksi appelsiiniin, luumun kiiviin, kukkakaalin lehtikaaliin ja punajuuren porkkanaan. Marjoista sopivat yleensä esimerkiksi mansikka, mustikka, vadelma ja puolukka.
Herkkävatsainen hyötyy lisäksi kiireettömästä ruokailusta ja säännöllisestä ateriarytmistä, jossa ruokailujen väli ei veny 3–4 tuntia pitemmäksi. Annoskoko kannattaa pitää kohtuullisena, sillä suuret ruokamäärät voivat pahentaa oireilua.
Mikä muu rauhoittaa IBS:ää?
Ärtyvän suolen oireilua voi helpottaa monilla arkisilla tottumuksilla. Ruokavalintojen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että liikkuu riittävästi. Hyvä tavoite on liikkua itselleen mieleisellä tavalla vähintään tunnin verran 3–5 kertaa viikossa. Jo 20 minuutin päivittäinen kävelylenkki tuo kuitenkin oireisiin helpotusta.
Säännöllinen liikkuminen helpottaa etenkin vatsan turvotusta. Lisäksi liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa.
Moni herkkävatsainen ihminen reagoi liialliseen kiireeseen ja stressiin vatsavaivoilla. Ilmiöstä käytetään nimitystä stressivatsa. Hyvät stressinhallinnan keinot ovat siksi tärkeä tapa vähentää ärtyvän suolen oireilua. Kuormittavan tekemisen tauotus, riittävä palautuminen ja vapaa-aika sekä hyvään yöuneen panostaminen ovat avuksi stressinhallinnassa.
Voiko IBS parantua?
Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. On hyvin tavallista, että ärtyvän suolen oireilu on vaihtelevaa. Välillä oireet voivat olla pitkäänkin poissa ja välillä niitä voi esiintyä tavallista enemmän. Suurimmalla osalla ihmisistä oireet ajan mittaan joko helpottavat tai pysyvät ennallaan. Noin yhdellä viidestä oireet voivat vaikeutua.
Miten toimii Diplomag® IBS?
Arkea haittaaviin ärtyvän suolen oireisiin voi löytyä helpotusta myös apteekissa myytävistä valmisteista. Diplomag® IBS -valmisteet tarjoavat vaihtoehdon sekä ummetus- että ripulipainotteisen IBS:n hoitoon.
Diplomag® IBS Ummetus -valmistetta käytetään helpottamaan ummetuspainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviä oireita. Se auttaa hoitamaan ärtyvään suoleen liittyvää ummetusta sekä vähentämään liiallista kaasunmuodostusta suolistossa.
Diplomag® IBS Ripuli -valmiste lievittää nopeasti liiallisen kaasunmuodostuksen aiheuttamia kivuliaita oireita ja helpottaa vatsakipua ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä. Lisäksi valmiste normalisoi suoliston liikkeitä.
Jos ärtyvän suolen oireyhtymään liittyy vaihdellen sekä ripuli- että ummetusoireita, Diplomag® IBS Ripuli ja Ummetus – valmisteita voi käyttää tarvittaessa vuorotellen sen mukaan, kummalla tavalla IBS parhaillaan oireilee.
Tekstin lähteet: Terveyskirjasto. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), viitattu 11.1.2023, Terveyskirjasto. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito, viitattu 11.1.2023