Siitepölyallergia
Jos siitepölyallergia on jokakeväinen riesasi, lue tämä juttu. Antihistamiinitabletit, nenäsuihkeet, silmätipat ja muut siitepölyallergian hoidon apurit voivat helpottaa oloasi, kunhan käytät niitä oikein.
Myytti 1. Allergialääkettä ei voi käyttää, jos siitepölyallergiaa ei ole todettu
Suomessa on yli miljoona siitepölyallergikkoa[1]. Saatat olla yksi heistä, jos aina tiettyyn aikaan kevättä tai kesää pärskit, nenäsi vuotaa ja silmiä kirveltää.
Voit alkaa hoitaa siitepölyallergiasi oireita omatoimisesti[2], vaikka et olisi käynyt allergiatesteissä. Jos tuskailet oireiden kanssa päivittäin, muista, että apteekista saat erilaisia allergialääkkeitä myös ilman lääkärin reseptiä. Kysy apteekista aina neuvoa niiden käyttöön!
Epäilys siitepölyallergiasta on toki hyvä syy käydä lääkärillä. Varaa lääkäriaika ainakin silloin, jos:
- et ihan tiedä, mistä oireesi johtuvat.[3]
- allergialääkkeet eivät lievitä oireitasi kunnolla.[4]
- sinulla on myös yskää ja hengenahdistusta.[5]
Myytti 2. Antihistamiinitabletti on aina ykkösvaihtoehto siitepölyallergian oireiden hoidossa
Siitepölyallergia kannattaa taklata kyseisiin oireisiin tarkoitetuilla valmisteilla:
- Vuotava tai tukkoinen nenä? Käytä kortisonia sisältävää nenäsuihketta. [6]
- Silmät kirvelevät ja vuotavat? Valitse siitepölyallergian oireiden hoitoon sopivat silmätipat. [7]
- Lisäksi voit käyttää antihistamiinitabletteja[8]. Ne auttavat nenä- ja silmäoireisiin sekä nokkosihottumaan.
Jos monet ikävät oireet kiusaavat sinua, allergialääkkeitä voi myös käyttää samaan aikaan[9].
- Nenoxin-nenäsumute lievittää allergisen nuhan aiheuttamaa aivastelua, kutinaa, tukkoisuutta ja nenän vuotamista.
- Ocutifex-silmätipat helpottavat nopeasti ja pitkäkestoisesti allergisia silmäoireita, kuten kutinaa, punoitusta, vetistämistä ja silmäluomien turvotusta.[10]
- Heinix-allergialääke soveltuu allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden hoitoon sekä kausiluonteisesti että vuoden ympäri.
Myytti 3. Allergianenäsuihketta saa käyttää vain hetken
Ehkä sekoitat erilaiset nenäsuihkeet keskenään? Tukkoiselle nenälle tarkoitettuja, limakalvoja supistavia nenäsuihkeita ei tosiaan pidä käyttää viikkoa pidempään.[11]
Siitepölyallergiaan liittyvään nuhaan käytetään yleensä kortisonipohjaista nenäsuihketta. Sellaista käytetään säännöllisesti ainakin muutaman viikon ajan[12] – kortisoninenäsuihkeiden tehon saavuttaminen saattaa kestää kaksi vuorokautta.
Tutustu aina pakkausselosteeseen. Siitä löydät yksityiskohtaiset ohjeet nenäsumutteen käyttöönottoon ja pullon puhdistamiseen.
Myytti 4. Allergialääkkeet väsyttävät
Uuden polven antihistamiinit eivät ole enää väsyttäviä, vaan väsymys liittyy useimmiten itse allergiaan.[13]
Jos kuitenkin koet, että antihistamiinisi saa olosi nuutuneeksi, voit kokeilla toista valmistetta, jossa on eri vaikuttava aine. Joillekuille sopii paremmin yksi, toiselle toinen.
- Deslox-allergialääke on väsyttämätön apu allergisiin nenä- ja silmäoireisiin. Vaikuttava aine: desloratadiini.
- Kestox-allergialääke on pitkävaikutteinen (jopa 48 h) ja väsyttämätön allergialääke allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden hoitoon. Kaksi vahvuutta, joista 20 mg auttaa myös vaikeissa allergiaoireissa. Vaikuttava aine: ebastiini.
Myytti 5. Etelänmatkalla ei siitepöly vaivaa
Tuumitko, ettet tarvitse allergialääkkeitä siellä, missä koivu ja muut kotimaan kiusat eivät kuki? Voi olla fiksua pakata ne kaiken varalta mukaan.
Saatat nimittäin olla allerginen myös ulkomaisten kasvien siitepölylle. Jos olet reissannut usein esimerkiksi Välimeren maissa, olet saattanut herkistyä vaikkapa sypressille, oliivipuulle, plataanille ja tuoksukille.[14]
Heinix 10 mg tabletit/imeskelytabletit kausiluontoisten ja ympärivuotisten allergisten nenä- ja silmäoireiden sekä nokkosihottuman hoitoon. Vaikuttava aine setiritsiini. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille 1 tabletti/imeskelytabletti kerran päivässä. 6–12-vuotiaille lapsille 1/2 tablettia/imeskelytablettia kaksi kertaa päivässä. Varmista lääkkeen sopivuus apteekista tai lääkäriltä etenkin, jos sinulla on munuaissairauksia, olet raskaana tai imetät.
Ocutifex 0,25 mg/ml silmätipat kerta-annospakkauksessa. Vaikuttava aine ketotifeeni. Kausittaisen allergisen sidekalvotulehduksen oireenmukaiseen hoitoon. Aikuiset ja vähintään 3-vuotiaat lapset: 1 tippa luomipussiin 2 kertaa päivässä. Jos olet raskaana, ole yhteydessä lääkäriin. Voidaan käyttää imetyksen aikana.
Nenoxin 50 mikrog/annos nenäsumute kausiluonteisen allergisen nuhan hoitoon. Vaikuttava aine mometasoni. Vähintään 18-vuotiaille 2 suihketta kumpaankin sieraimeen kerran vuorokaudessa. Käänny lääkärin puoleen, jos et tunne oloasi paremmaksi 7 päivän kuluessa. Älä käytä valmistetta yhtäjaksoisesti 3 kuukautta pidempään ilman lääkärin määräystä. Keskustele lääkärin tai apteekin kanssa, jos käytät muita lääkkeitä, olet raskaana tai imetät.
Deslox 5 mg kalvopäällysteiset tabletit allergisten nenä- ja silmäoireiden sekä nokkosihottuman hoitoon. Vaikuttava aine desloratadiini. Aikuisille ja vähintään 12-vuotiaille lapsille 1 tabletti kerran päivässä. Ei raskauden tai imetyksen aikana.
Kestox 10 ja 20 mg tabletit kausittaisen ja jatkuvan allergisen nuhan sekä silmäoireiden hoitoon. Vaikuttava aine ebastiini. Aikuisille ja vähintään 12-vuotiaille lapsille 1 tabletti (10 mg tai 20 mg) kerran päivässä ja kutinan helpottamiseksi nokkosihottumassa yli 18-vuotiaille 1 tabletti (10 mg) kerran päivässä. Ei raskauden eikä imetyksen aikana.
Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi lääkäriltä tai apteekista. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen käyttöä.
Markkinoija: Oy Verman Ab.
[1] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298
[2] https://www.allergia.fi/site/assets/files/25553/aia_allerginen_nuha_opas_web_12-2022.pdf
[3] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[4] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[5] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[6] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[7] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[8] https://www.allergia.fi/allergia/mita-allergia-on/allergian-hoito/
[9] https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298#s3
[10] Abelson MB, Chapin MJ, Kapik BM, Shams NB. Arch. Ophthalmol. 2003 May; 121(5):626-30. 2) Greiner JV, Minno G. Clin Ther. 2003 Jul; 25(7):1988-2005.
[11] https://terveysportti.mobi/dtk/hpt/avaa?p_artikkeli=dlk00305
[12] https://www.allergia.fi/site/assets/files/1168/aia_siitepolyallergia_web_spreads_2_2021.pdf
[13] https://www.allergia.fi/site/assets/files/25553/aia_allerginen_nuha_opas_web_12-2022.pdf
[14] https://www.allergia.fi/allergia/siitepolyallergia/siitepolyallergian-aiheuttajakasvit/