Muisti pätkii? avaimet jäivät kotiin? Uuden tuttavan nimi katosi päästä saman tien? Moni huolestuu, kun muistamisen kanssa on ongelmia. Arkinen unohtelu on kuitenkin useimmiten ihan normaalia, eikä sitä tarvitse säikähtää. Lue tästä, miten niin ikäihmiset kuin nuoremmatkin voivat tukea muistiaan.
1. Muisti pätkii? Sekin kuuluu elämään
Unohtelu ja muistin pätkiminen saattavat huolestuttaa. Unohtaminen on kuitenkin ihan normaalia, ja sitä tapahtuu kaikille. Sen taustalla voi olla esimerkiksi:
- kiire
- väsymys
- stressi
- unettomuus
Usein unohtelussa on kyse pikemminkin vaikeudesta keskittyä kuin huonosti toimivasta muistista – esimerkiksi puolison kertoma kellonaika ei jää mieleen, jos itse samalla murehtii työasiaa tai miettii väsyneenä kauppalistaa. Monesti muisti alkaa taas toimia, kun kiire tai stressaava elämäntilanne hellittää.
Ikäihmiset saattavat huomata, että muisti ei pelaa enää kuten ennen – etenkin silloin, kun pitäisi painaa jotain mieleen, reagoida nopeasti tai opetella uutta.
Tämäkin kuuluu elämään ja on täysin normaalia.
2. Muistin avuksi – aivot nauttivat haasteista
Sama nyrkkisääntö pätee niin ikäihmisille kuin nuoremmillekin: aivoja kannattaa aktivoida!
Kun haastat aivojasi ja vietät sosiaalista elämää, jumppaat myös aivojen hermosoluja, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti muistiin.
- Harrasta kulttuurielämyksiä ja juttele niistä ystävien kanssa.
- Miten olisi shakki, sudoku tai palapeli?
- Riko arkirutiineja: tee ruokaa, jollaista et ole ennen valmistanut.
- Opiskele uutta – oli se sitten vieras kieli tai tietokoneohjelman käyttö.
Tärkeää on, että annat aivoillesi tekemistä säännöllisesti – ja että aidosti tykkäät puuhasta!
3. Aivot rakastavat pehmeitä rasvoja ja kaikkea vihreää
Kun syöt monipuolisesti ja pidät ruokarytmin säännöllisenä, aivosi saavat kaiken tarpeellisen.
Aivoterveellisenä voi pitää ruokavaliota, jossa on riittävästi kasviksia, hedelmiä, kalaa ja kasviöljyjä. Tällainen ruokavalio sisältää aivoverisuonia suojaavia ravintoaineita sekä vitamiineja.
Aivot kaipaavat rasvoja, mutta niiden laadulla on väliä.
- Suosi pehmeitä, tyydyttyneitä rasvoja. Niitä saat esimerkiksi rasvaisesta kalasta sekä kasviöljyistä ja pähkinöistä.
- Vähennä kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Kovaa rasvaa on etenkin voissa, juustossa ja muissa rasvaisissa maitovalmisteissa sekä rasvaisessa lihassa, makkaroissa ja monissa leivonnaisissa.
Laita siis aamupuuroon voisilmän sijaan rypsiöljysilmä, ripottele lempipähkinöitäsi rasvattoman jogurtin sekaan ja lorauta oliiviöljyä salaatinkastikkeeksi.
Muistin ylläpidossa saattaa auttaa myös ruokavalio, jossa on paljon eri värisiä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Se johtuu luultavasti niiden sisältämistä flavonoideista.
Ottaisitko tavoitteeksi syödä päivittäin vaikka kuusi annosta kasviksia?
4. Hyvä tasapaino liikunnan ja levon välillä
Kun liikut, aivojen verenkierto paranee ja aivosolujen väliset yhteydet uusiutuvat. Tämä on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta.
Kaikki liikunta, joka laittaa sydämen pumppaamaan, kannattaa! Siispä moppaa lattia, käy vesijumpassa, ota juoksuaskeleita koiran kanssa tai kävele lumisessa metsässä.
Aktiivisen elämän vastapainoksi aivot rakastavat lepoa.
Muistin avuksi on riittävä ja laadukas uni. Sen aikana muistiin tallentuu, mitä olet päivän aikana oppinut. Univajeisena muistaminen vaikeutuu. Jatkuva unenpuute voi aiheuttaa muistihäiriöitä.
Vaali siis unta: ota selvää unihygieniasta, rauhoita illat oleskeluun ja panosta makuuhuoneeseen.
Aivot tarvitsevat lepotaukoja myös päivällä. Pystyisitkö pitämään töissä muutaman minuutin mikrotaukoja, joiden aikana et tee mitään?
5. Muistin tueksi – B12-vitamiini
B-12-vitamiini on aivojen toiminnalle välttämätön vitamiini. B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja.
B-12-vitamiinin tarvetta voivat lisätä esimerkiksi stressi, keliakia sekä raskaus ja imetys.
B12-vitamiinin puutteesta kärsivät pääasiassa ikäihmiset, koska sen imeytyminen heikkenee iän myötä. Koska ravinnossa B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, myös vegaani- tai kasvisruokavaliota noudattavan tulee varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti.
B12-vitamiinin saannin turvaamiseen ja muistin tueksi voit ottaa B12-vitamiinia ravintolisänä. Bethover-sarjasta löydät erivahvuisia ja maistuvia tuotteita niin nieltävinä tabletteina, purutabletteina kuin poretabletteina.