Lasten monivitamiini – Huolestuttaako lapsen riittävä vitamiinien saanti esimerkiksi allergioiden tai niukkaruokaisuuden takia? Lue asiantuntijan vastaukset vanhempia mietityttäviin yleisimpiin pulmiin.
Monenlaiset jälkikasvun ruokailuun liittyvät haasteet voivat aiheuttaa vanhemmille päänvaivaa. Jos lapsen ruokavalio on kaventunut esimerkiksi allergioiden, erityisruokavalion, aistiyliherkkyyksien tai lapsen omien mieltymysten takia, voi herätä huoli myös riittävästä vitamiinien saannista.
– Vanhemmat saattavat vaikka miettiä, voiko lapselle tulla tulevaisuudessa jotain puutostiloja, jos ruokavalio ei ole tarpeeksi monipuolinen, ravitsemusterapeutti Annukka Ruska toteaa.
Ruska on työskennellyt ravitsemusterapeuttina lasten parissa jo lähes kaksikymmentä vuotta ja tuntee hyvin huolet lasten riittävästä vitamiinien saannista.
– On hyvä muistaa, että lapsen kasvun ja kehityksen kannalta kaikkein tärkein asia on energiatarpeen täyttyminen. Kun energian riittävyys on varmistettu ja tueksi otetaan myös monivitamiinivalmiste, niin saadaan rauhaa ja aikaa ruokavalikoimankin laajentamiseen. Monesti huoli hälvenee, kun tilanne kartoitetaan yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa.
Mikä lasten monivitamiini sopii parhaiten?
Monivitamiinia valitessa kannattaa ensin tarkistaa, että valmiste ei sisällä A-vitamiinia. Ruokavirasto suosittelee A-vitamiinivalmisteiden käyttöä alle kouluikäiselle vain lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin ohjauksessa.
– Jos vanhempaa mietityttää, mikä monivitamiini on sopivin, neuvon aina ottamaan sellaisen, joka on jo valmiiksi suunnattu lapsille, Ruska vinkkaa.
Lapsille suunnattujen monivitamiinien käyttö on turvallista ja varmistaa, että vitamiinien saantisuositus täyttyy päivittäin yhdellä valmisteella.
Määriä miettiville vanhemmille Ruska muistuttaa, että vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset määritetään iän, ei esimerkiksi lapsen painon, mukaisesti.
– Kannattaa aina purkin kyljestä tai ammattilaiselta tarkastaa, mihin ikävaihteluväliin oma lapsi sujahtaa, ja antaa vitamiineja sen mukaan.
Ilon kautta
Ruska kertoo, että hän käy vastaanotollaan vanhempien kanssa aina läpi myös D-vitamiinisuositukset, sillä lasten D-vitamiinisuositus on erilainen kuin aikuisilla.
Lapset tarvitsevat D-vitamiinivalmistetta ympäri vuoden, ja kasvuiässä sitä tarvitaankin erityisesti kasvuun ja luuston kehittymiseen. D-vitamiini myös edistää immuunijärjestelmän toimintaa. Suositus alle yksivuotiaalla on 2–10 mikrogrammaa päivässä (riippuen lapsen saaman äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrästä), 1–2-vuotiaana 10 mikrogrammaa päivässä ja 2–17-vuotiaana 7,5 mikrogrammaa päivässä. Jos lapsi on vegaani, hän tarvitsee myös B12-vitamiinilisän. Sen lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös jodin, kalsiumin ja raudan saantiin.
Ruska muistuttaa vanhempia siitä, että oli tilanne ruokavalion suhteen mikä tahansa, syöminen ja vitamiinien nappaaminen kannattaa tehdä lapselle mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi.
– Ilo ja rentous ovat tärkeitä. Lapset syövät yleensä mieluummin hauskassa muodossa olevan hyvänmakuisen vitamiinin. Kannattaakin etsiä omalle lapselle maistuva vitamiini ja tehdä myös vitamiinin ottamisesta kiva hetki, hän neuvoo.
Minisun lasten monivitamiinit:
Minisun Monivitamiini Tähtimarja on apteekin monipuolisin lasten monivitamiini. Herkullinen marjanmakuinen ja tähden muotoinen purutabletti sisältää 15 vitamiinia ja kivennäisainetta. Ei sisällä A-vitamiinia.
Minisun Monivitamiini Pehmopingu Marja-Hedelmä-Makumix on pingviinin muotoinen ja hyvänmakuinen, pehmeä ja pureskeltava pehmopala etenkin lapsille. Se sisältää 12 vitamiinia ja kivennäisainetta. Ei sisällä A-vitamiinia.
Lasten monivitamiini
Lisää lasten vitamiineista ja vitamiinin tarpeista
Lähteet: