Hyvä rautavalmiste?
Paras rautavalmiste? Rautaisten ravintolisien viidakossa samoillessa voi mennä pää pyörälle ja ajatus solmuun. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen; näiden vinkkien avulla saat valituksi itsellesi parhaan rautavalmisteen, jonka avulla saat raudan saannin turvatuksi ja niin hemoglobiini- kuin ferritiiniarvotkin kohdilleen.
Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, jonka tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu hapen kuljettaminen kehossa. Jos rauta-arvot ovat matalat, hapenkuljetus vaikeutuu ja olomme voi tuntua nuutuneelta.
Lisäksi rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostusta, osallistuu solujen jakautumisprosessiin, edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Rauta edistää normaalia kognitiivista toimintaa (muisti, oppiminen, tarkkaavaisuus, keskittyminen, ongelmanratkaisukyky) ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Koska raudalla on kehossamme lukuisia todella tärkeitä tehtäviä, ei olekaan lainkaan ihme, että sen puutos oireilee esimerkiksi vetämättömänä olona.
Milloin rautalisää tarvitaan?
Tiesitkö, että raudanpuutos kuuluu yleisimpien ravintoainepuutosten joukkoon? Maailman mittakaavassa tarkasteltuna raudanpuutteesta kärsii koko maailmassa jopa 20 % naisista 1. Etenkin hedelmällisessä iässä olevien naisten (etenkin raskaana olevien, imettävien sekä runsaat kuukautiset omaavien), vanhusten, kasvissyöjien, verenluovuttajien ja urheilijoiden kannattaa kiinnittää riittävään raudan saantiin erityistä huomiota.
Vaikka raudanpuutteen oireet ovatkin mitä moninaisimpia, yleensä keho viestii liian vähäisistä varannoista väsymyksellä ja heikotuksella. Rautalisän tarpeen eli raudanpuutteen saa selville laboratoriossa mittauttamalla.
Kun veren rautatilanne on laboratoriotestien myötä selvillä, tietää varmasti, tarvitseeko rautalisää. Jos arvot ovat hyvin alhaiset, voi rautatilannetta olla hankalaa korjata pelkästään ravinnon avulla. Rautapitoista ruokaa kannattaa tietysti joka tapauksessa nauttia. Nautitaan siis täysin siemauksin palkokasveista, siemenistä, täysjyväviljatuotteista, nokkosesta sekä liha- ja sisäelinmurkinoista!
Valitettavasti raudan imeytyminen ravinnosta on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Raudan imeytymistä haittaavat esimerkiksi kahvin, maidon ja kolajuomien kittaaminen.
Usein raudan saannin turvaamiseen sekä hemoglobiini- ja ferritiiniarvojen ylläpitoon ja täydentämiseen kannattaakin ottaa avuksi laadukas ja toimivaksi testattu ravintolisä, jonka valinnasta voit lukea lisää jäljempää. Kun kehon rautavarastot on saatu täydennettyä, puhti palautuu ja olo tuntuu oivallisemmalta.
Mitä kannattaa huomioida rautavalmisteen valinnassa?
Mikä olisi itselle paras rautavalmiste? Vain sellainen ravintolisä terästää terveyttämme, jonka kehomme pystyy imeyttämään ja hyödyntämään. Siksi myös rautavalmisteen valinnassa on syytä kiinnittää huomiota sen imeytyvyyteen. Rautabisglysinaatti sekä nestemäiset rautavalmisteet ovat muita ystävällisempiä vatsalle ja niitä voikin halutessaan nauttia myös tyhjään vatsaan.
Koska C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, kannattaa rautaisessa ravintolisässä olla tuota tuiki tärkeää vitamiinia jo valmiina. Tällöin ei tarvitse kikkailla appelsiinimehulasillisten tai muiden C-vitamiinipommien kanssa rautavalmisteen oton yhteydessä.
Nestemäinen rautavalmiste on vatsaystävällinen ja kehon helppo hyödyntää
Suomalaiset ovat luottaneet nestemäiseen Ramavit-rautavalmisteeseen jo 60:n vuoden ajan. Sisua ja virtaa on piisannut Ramavitin nauttijoilla sukupolvesta toiseen!
Nestemäinen Ramavit maistuu hyvältä, imeytyy erinomaisesti, on vatsaystävällinen ja sisältää raudan hyödyntämistä tehostavaa C-vitamiinia. Ramavit täyttääkin kirkkaasti kaikki ne kriteerit, joita todella toimivalta rautavalmisteelta vaaditaan. Kaiken kukkuraksi nestemäisessä Ramavitissa hyvinvointia edistävät B1-, B2-, B3-, B5-, B6- ja B12-vitamiinit. Kyseessä onkin todella monipuolinen ravintolisä, jota nauttiessaan tulee raudan lisäksi huolehtineeksi myös useiden tärkeiden vitamiinien saannissa. Makeutensa klassikkomaineeseen kivunnut nestemäinen Ramavit ammentaa hammasystävällisestä ksylitolista ja sorbitolista.
Ramavit on gluteeniton, laktoositon, maidoton ja vegaaninen valinta, josta saakin tempaistuksi lisää tarmoa taipaleelleen varsin vaivattomasti. Nestemäisenä tämä perinteikäs Ramavit-rautalisä sopii oivallisesti myös heille, joille tablettien ja kapseleiden nieleminen tuottaa vaikeuksia.
Myös rautabigslysinaatti-muotoisista kapseleista rauta imeytyy hyvin ja vatsaa ärsyttämättä
Niin rauta kuin muutkin mineraalit tarvitsevat aminohappoja imeytyäkseen. Siksi myös rautansa kannattaa nauttia aminohappoihin sidotussa muodossa; rautabisglysinaattina. Tässä orgaanisessa aminohappokelaattimuodossa rauta imeytyy esteettä ja välittömästi.
Rautabisglysinaatti-muotoinen rauta on myös vatsaystävällinen eikä se heikennä muiden hivenaineiden imeytymistä. Tämä johtuu siitä, että aminohappokelaatti ei ole ruoansulatuskanavassa vapaana ionina vaan tiukasti sidottuna. Rautabisglysinaatti-muotoista rautaa voi mitä mainioimmin nauttia sekä ruoan yhteydessä että sapuskatta.
Jos mieluummin otat rautasi nestemäisen sijaan kapseleina, erinomainen valinta ovat Ramavit-rautakapselit, jotka täyttävät kaikki toimivan ja laadukkaan rautavalmisteen kriteerit.
Ramavit-rautakapseleita on 25 mg:n ja 100 mg:n vahvuisina ja molemmissa versioissa on mukana raudan imeytymistä parantavaa C-vitamiinia. Yhdestä kapselista saatkin hyvin helposti tarvittavan raudan lisäksi päivittäisen C-vitamiiniannoksen.
Raudan tavoin C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä ja energia-aineenvaihduntaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tämän lisäksi raudan imeytymistä petraava C-vitamiini edistää kollageenin muodostumista luuston, rustojen, ihon, hampaiden toimintaa varten sekä normaaleja psykologisia toimintoja ja hermoston toimintaa.
Kun laitat rauta-asiat kuntoon Ramavitin avulla, tulet huolehtineeksi hyvinvoinnistasi varsin kokonaisvaltaisesti! Elinvoimainen olo – täältä tullaan!
paras rautavalmiste
1 https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/, viitattu 22.6.2022, alkuperäinen lähde: 1. Kassebaum N, Jasraraia R, Naghavi M ym. A systemic analysis of global anemia burden from 1990-2010. Blood 2014;123:615–24.