stressivatsa
Stressivatsa, mikä se oikeastaan on?
Tuntuuko, että hermojen kiristyessä myös vatsavaivat pahenevat? Saatat kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvästä stressivatsasta. Se on toiminnallinen suoli- ja vatsavaiva, jota henkinen tai fyysinen stressi sekä ahdistus pahentavat.
Usein sanotaan, että suolisto on toiset aivomme, ja mahasuolikanava onkin jatkuvassa yhteydessä aivoihin. Stressin myötä hermosto alkaa reagoida vatsan toimintaan poikkeuksellisesti, ja yhteys vatsan ja aivojen välillä häiriintyy. Hermosto ei enää suodata pois kipuaistimuksia yhtä tehokkaasti.
Stressivatsasta kärsivän vatsaoireisiin ei siis liity elimellistä vikaa tai diagnosoitavaa sairautta. Stressivatsan oireet ovat pitkälti samat kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä, ja ne usein liitetäänkin toisiinsa. Kipu, turvotus, ummetus tai ripuli voivat häiritä arkea merkittävästi ja näin myös osaltaan pahentaa stressiä, mikä puolestaan taas pahentaa vatsaongelmia. Joidenkin tutkimusten1 mukaan ihmiset, joilla on toiminnallisia vatsavaivoja, kärsivätkin kolme kertaa terveitä ihmisiä enemmän esimerkiksi ahdistuksesta ja masennuksesta.
Stressivatsaan apua mindfulnessista
Sekä stressivatsan että ärtyvän suolen oireyhtymän hoitokeinot2 ovat samanlaiset: suoliston oireilua kehotetaan useimmiten helpottamaan ruokavaliolla, liikunnalla tai ravintolisillä.
Vaivoja voi hoitaa tehokkaasti myös meditaatiolla ja mindfulness-tekniikoilla. Mielenhallinnan ja rauhoittumisen menetelmät auttavat vähentämään stressiä ja ahdistusta, mikä puolestaan vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmään rauhoittavasti. Coventryn yliopistossa tehdyn tutkimuksen3 mukaan meditoiminen myös vähentää kehon tulehdusreaktioita, jotka ovat yhteydessä ärtyvän suolen oireyhtymään.
stressivatsa
Vinkkejä stressin helpottamiseen ja vatsan rauhoittamiseen mindfulnessin avulla
- Stressin tunnistaminen
Pyri ymmärtämään, mikä aiheuttaa sinulle stressiä ja miten se vaikuttaa kehoosi. Kun opit tunnistamaan stressin laukaisijat, sinun on helpompi löytää myös keinoja käsitellä niitä.
- Tietoinen hengitys
Aloita meditaatio- tai mindfulness-harjoitus keskittymällä hengitykseesi. Hengitä syvään ja rauhallisesti ja kiinnitä huomiota siihen, miten kehosi liikkuu hengittäessäsi. Hengitykseen keskittyminen auttaa kehoa ja hermostoa rentoutumaan.
- Kehon skannaus
Tee lyhyt kehon skannaus, jossa siirrät huomiosi kehon eri osiin. Tunnista ne alueet, jotka tuntuvat jännittyneiltä tai stressaantuneilta, ja yritä rentouttaa niitä tietoisesti. Kehoon keskittyminen ajatuksella opettaa huomioimaan muutokset vatsan hyvinvoinnissa myös kiireisen arjen keskellä.
- Tietoinen syöminen
Syö hitaasti ja kiinnitä huomiota siihen, mitä ja miten syöt. Nautiskele tietoisesti jokaisesta puraisusta, tunnista maut ja hajut ja pyri syömään ilman häiriötekijöitä, kuten televisiota tai älypuhelinta.
- Liikunnan ja meditaation yhdistäminen
Jooga on hyvä harjoitus monille vatsaongelmista kärsiville, sillä se yhdistää fyysisen liikunnan ja mindfulnessin. Monet joogaliikkeet ja hengitysharjoitukset auttavat rentoutumaan ja vähentämään stressiä. Jooga voi myös edistää ruoansulatusta ja lievittää vatsan alueen kireyksiä.
- Säännöllinen harjoittelu
Meditaatio ja mindfulness ovat taitoja, jotka kehittyvät harjoittelun myötä. Pyri harjoittamaan niitä säännöllisesti, jotta voit hyötyä niiden pitkäaikaisista eduista stressin hallinnassa.
Stressivatsa: muista myös nämä
Meditaatio ja mindfulness voivat olla erittäin hyödyllinen osa kokonaisvaltaista stressinhallinta- ja vatsanhoitostrategiaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että stressin vaikutus vatsaan vaihtelee yksilöllisesti. Mikäli vatsaoireet pitkittyvät tai pahenevat ajan myötä, on suositeltavaa aina kääntyä lääkärin puoleen.
Tehokkain tapa helpottaa vatsaoireita on yhdistää mindfulness- ja meditaatioharjoittelu ruokavaliohoitoon4 sekä monipuoliseen liikuntaan. Myös riittävällä unella on merkittävä rooli vatsaongelmien rauhoittamisessa. Stressivatsan ja ärtyvän suolen oireisiin voi etsiä helpotusta myös Diplomag® IBS –valmisteista. Diplomag® IBS tarjoaa vaihtoehdon sekä ripuli– että ummetuspainotteisen IBS:n hoitoon.
stressivatsa
Lähteet:
- Systematic review with meta-analysis: the prevalence of anxiety and depression in patients with irritable bowel syndrome. Mohammad Zamani, Shaghayegh Alizadeh-Tabari, Vahid Zamani, Aliment Pharmacol Ther. 2019 Jul;50(2):132-143.doi: 10.1111/apt.15325. Epub 2019 Jun 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31157418/
- Ärtyvän suolen oireyhtymä. Työterveyshuollon erikoislääkäri Tiia Reho, Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00068
- What Is the Molecular Signature of Mind-Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices. Ivana Buric, Miguel Farias, Jonathan Jong, Christopher Mee, Inti A Brazil. Front Immunol. 2017 Jun 16:8:670. doi: 10.3389/fimmu.2017.00670. eCollection 2017. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28670311/
- Ärtyvän suolen oireyhtymä. Työterveyshuollon erikoislääkäri Tiia Reho, Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00068