18.12.2015

Auringosta ei saa riittävästi D-vitamiinia: aurinkovitamiinin saanti kannattaa varmistaa talvella

Suomessa D-vitamiinia saa auringon valon vaikutuksesta vain kesällä noin juhannuksesta elokuun loppuun ja silloinkin ainoastaan keskipäivän aikoihin ja ilman suojarasvoja auringossa oltaessa. Kesällä saadut kehon D-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti ja viimeistään marraskuussa on hyvä varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti tavalla tai toisella. Ruoasta on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinitutkijat sanovat, että D-vitamiinin kannalta hyvästäkin ruokavaliosta saa vain noin 5 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Silloin ruokavalioon kuuluu reilusti D-vitaminoituja maitotaloustuotteita (maitoa, jogurttia, rasvalevitteitä) ja kalaa 2-3 kertaa viikossa. Kaloista parhaita ovat kuha, siika, lohi ja silakka. Myös kantarelleissa on D-vitamiinia; jos syöt sata grammaa paistettuja kantarelleja, saat noin 16 mikrogrammaa D-vitamiinia.