Allergia
Taas se on nurkan takana – nimittäin allergiakausi. Alkukeväästä pitkälle syksyyn ulottuva siitepölykausi aiheuttaa allergisia oireita jopa miljoonalle suomalaiselle vuosittain. Varautuminen lähestyvään allergiakauteen kannattaakin aloittaa jo hyvissä ajoin.
Siitepölykausi tuntuu joka vuosi tulevan pyytämättä, yllättäen ja aivan liian aikaisin. Juuri, kun pitkä talvi on selätetty, alkaa taas aivastuttaa. Monelle voi tulla yllätyksenä, että siitepölyä kantautuu Suomeen eteläisemmästä Euroopasta jo ennen kotimaisen siitepölykauden alkamista. Suomessa leppä ja pähkinäpensas aloittavat allergiakauden kukinnallaan jo maalis-huhtikuun taitteessa. Heti perään kukkii eniten allergiaoireita aiheuttava koivu, jota seuraavat keskikesän heinät. Kesän taittuessa perässä seuraa vielä pujo, joka kukkii ensimmäisen kerran heinäkuun lopulla ja uudestaan syyskuussa.
Siitepölyallergian voimakkuus vaihtelee vuosittain, sillä kasvit tuottavat siitepölyä eri vuosina eri määrän. Joinain allergiakausina oireet ovat erittäin voimakkaita, joinain taas hyvinkin vähäisiä. Moni kasveista voi myös alkaa allergisoida jo ennen varsinaista kukintaansa. Hyvissä ajoin varautuminen siis kannattaa, jotta voit suojautua puun takaa tulevalta allergiaoirekimaralta mahdollisimman tehokkaasti.
Helpota oloa varautumalla ajoissa
Useimmat allergioista kärsivät tuntevat allergiakauden saapumisen ensimmäisenä nenässä ja silmissään. Nuha, nenän kutina ja tukkoisuus, aivastelu sekä vetistävät ja kutisevat silmät ovat oireista tutuimpia. Moni kokee väsymystä ja osalla atooppinen ihottuma ärtyy entisestään. Herkistyminen myös usein lisääntyy iän myötä ja oireet voivat pahentua vanhemmiten vuosi vuodelta
Lääkekaappiin kannattaakin hankkia jo etukäteen ilman reseptiä saatavaa, antihistamiinia sisältävää allergialääkettä, joka helpottaa sekä nenä- että silmäoireita. Lääkkeen sopivuus itselle on hyvä varmistaa apteekista tai lääkäriltä etenkin silloin, jos sinulla on munuaissairauksia, olet raskaana tai imetät. Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että allergialääkettä kannattaa allergiakaudella ottaa päivittäin, mutta viimeistään silloin, kun ensioireet iskevät. Näin oireet pysyvät parhaiten kurissa ja ennakoit tehokkaasti myös pahinta oirehuippua.
Ennakoi myös ristiallergia
Moni siitepölyallergian kanssa kamppaileva kärsii myös ristiallergiasta eli siitä, että tietyt ruoka-aineet allergisoivat voimakkaammin allergiakauden aikana. Siitepölykauden ollessa ohi ruoka-aineet eivät välttämättä enää aiheuta oireita. Eniten ristiallergiaa aiheuttaa keväällä kukkiva koivu.
Ristiallergian oireet ovat tyypillisesti paikallisia ja muistuttavat osin siitepölyallergian oireita. Useimmilla suun limakalvot ja nenä kutisevat, silmät ja nenä vuotavat. Omaa oloa voi helpottaa välttämällä oireita aiheuttavia ruoka-aineita sekä kypsentämällä juurekset ja hedelmät.
Apua moneen oireeseen kerralla
Jos haluat siis helpottaa elämääsi jo etukäteen, hanki lääkekaappiisi tehokas allergialääke, joka taklaa useimmat allergiaoireet samalla kertaa ja auttaa läpi allergiakauden. Suomalaisten suosikkituote Heinix on erinomainen apu allergisiin oireisiin niin pidemmällä kuin lyhyemmälläkin aikavälillä. Apteekista ilman reseptiä saatava allergialääke on tarkoitettu kausiluontoiseen ja ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden hoitoon. Heinixin vaikuttava aine setiritsiini on tehokas antihistamiini, joka sopii useimmille allergiaoireista kärsiville. Käy kurkkaamassa myös viisi muuta vinkkiä allergiakauteen ja nauti tänä vuonna keväästä ja kesästä mahdollisimman vähin oirein.
Heinix 10 mg tabletit/imeskelytabletit kausiluontoisten ja ympärivuotisten allergisten nenä- ja silmäoireiden sekä nokkosihottuman hoitoon. Vaikuttava aine setiritsiini. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille 1 tabletti/imeskelytabletti kerran päivässä. 6–12-vuotiaille lapsille 1/2 tablettia/imeskelytablettia kaksi kertaa päivässä. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista tai lääkäriltä etenkin, jos sinulla on munuaissairauksia, olet raskaana tai imetät. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Markkinoija: Oy Verman Ab.
Läheet:
Allergia-, iho- ja astmaliitto, https://www.allergia.fi/allergia/siitepolyallergia/siitepolyallergian-oireet/, https://www.allergia.fi/tags/ristiallergiat/
Siitepölytieto https://www.siitepolytieto.fi/mika-allergia/siitepolykausi
Lääkärikirja Duodecim, 2021. Siitepölyallergia. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298