Tiesitkö, että raudan imeytymisessä elimistöön auttaa muun muassa C-vitamiini? Ravinnosta saatavasta raudasta imeytyy vain n. 10–20 % elimistön käyttöön.
Rauta on yksi välttämättömistä hivenaineista, joita elimistö tarvitsee normaaliin aineenvaihduntaan ja jaksamiseen. Vaikka rautaa on saatavilla ravinnosta, sen imeytyminen saattaa olla heikkoa. Ramavit Rauta sisältää C-vitamiinia ja on hyvin siedetty rautalisä muun muassa raskaana oleville, joilla on lisääntynyt raudan tarve. Voit tehostaa raudan saantia näillä viidellä keinolla.
5 tapaa tehostaa raudan saantia
1. Rautaa lihasta
Rauta on hieman huonosti imeytyvä ravintoaine. Ravinnosta sitä saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, jolloin keskimäärin 10–20 % lihan raudasta imeytyy elimistön käyttöön. Kasviksista saatava rauta puolestaan imeytyy heikosti, jolloin vain noin 2% raudasta imeytyy. Imeytymiseen vaikuttaa myös sen tarve. Raudan imeytyminen on tehokkaampaa silloin, kun raudasta on pulaa. Raskaus, runsaat kuukautiset, vaihdevuodet sekä kova liikunta lisäävät raudan tarvetta.
2. Rautalisä ja ravinto
Tietyt ruoka-aineet heikentävät raudan imeytymistä. Muun muassa maitotuotteet ja niiden sisältämä kalsium heikentävät raudan imeytymistä. Myös teessä, kahvissa, kaakaossa ja leseissä on aineita, jotka heikentävät raudan imeytymistä. Rautalisä kannattaakin ottaa mieluummin muulloin kuin aamulla, mikäli mielii juoda kahvia tai teetä.
3. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä
C-vitamiini on raudan imeytymistä edistävä ravintoaine, joten sitä kannattaa nauttia rautalisän yhteydessä. Ramavit Rauta -valmisteissa on lisättyä C-vitamiinia. Jos rautalisän ottaminen tyhjään vatsaan tuntuu ikävältä, voi syödä C-vitamiinipitoisia hedelmiä samaan aikaan. Mustaherukat ja appelsiinit ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.
4. Lääkkeet ja rauta eri aikaan
Tietyt lääkkeet saattavat heikentää rautavalmisteiden imeytymistä. Näitä ovat mm. eräät antibiootit, verenpainelääkkeet, tyroksiini sekä mahasuojalääkkeet. Tarkista apteekista, miten käyttämäsi lääkkeet soveltuvat rautavalmisteiden kanssa.
5. Täydennä rautavarastoja ravintolisällä
Hyvistä ravintotottumuksista huolimatta, raudan saanti voi jäädä vajaaksi myös terveillä aikuisilla. Elimistö tottuu hiljalleen liian vähään rautaan, minkä takia sen saantia on hyvä tarkkailla. Jos rautavarastot ovat vähissä, kannattaa toimia ja aloittaa tankkaus rautavalmisteella. Raudan turvallinen käyttö kuitenkin edellyttää, että rautavarastojen täyttymistä seurataan laboratoriokokeilla ja että rautalisän käyttö lopetetaan, kun varastot ovat täynnä.
Tiesitkö?
Elimistön rauta-arvojen arvioinnissa käytetään muun muassa hemoglobiinin ja ferritiinin mittausta. Hemoglobiini mittaa raudan määrän. Naisilla hemoglobiinin viitearvot ovat 117-155 g/l ja miehillä 134–167 g/l. Ferritiini on raudan varastomuoto ja sen pitoisuutta plasmassa käytetään elimistön rautavarastojen mittarina. Hemoglobiiniarvo voi olla viitealueella vielä siinä vaiheessa, kun rautavarastot ovat jo osittain huvenneet.
Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista.
C-vitamiini lisää raudan imeytymistä
Lähteet:
Szarfarc SC et al. Relative effectiveness of iron bis-glycinate chelate (Ferrochel) and ferrous sulfate in the control of iron deficiency in pregnant women. Arch Latinoam Nutr. 2001;51:42-7.
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/167.pdf