Mitä melatoniini on? Ratkaiseeko se unettomuuden kokonaan? Vaikka luulisit tietäväsi melatoniinista jo kaiken, nämä faktat saattavat silti yllättää.
Melatoniinin käyttö uniongelmien apuna on yleistynyt viime vuosina, eikä ihme – se auttaa nukahtamaan lyhentämällä nukahtamisaikaa sekä lievittää aikaeron aiheuttamia vaikutuksia. Melatoniinista liikkuu myös erilaisia väittämiä, jotka askarruttavat monia. Kokosimme tähän artikkeliin viisi melatoniiniin liittyvää yleistä kysymystä ja vastaukset niihin.
1. Onko melatoniini lääke?
Melatoniini on hormoni, jota ihmisen keho tuottaa luontaisesti aivojen käpyrauhassoluissa. Yöhormoniksikin kutsutun melatoniinin erittyminen verenkiertoon aiheuttaa iltaisin väsymyksen tunteen ja toimii näin kehon sisäisen kellon rytmittäjänä. Melatoniinin eritys lisääntyy luonnostaan pimeässä ja on aktiivisimmillaan öisin. Hormoni myös laskee ruumiinlämpöä ja lisää näin nukahtamisvalmiutta. Jos nukahtamisen tai unessa pysymisen kanssa on vaikeuksia, voi apteekista saatavaa melatoniinia käyttää unen edistämiseksi. Apteekissa myydään melatoniinia sekä lääkevalmisteina että ravintolisinä. Tavallaan väite on siis sekä totta että tarua: melatoniini on kehon oma hormoni, mutta se on hyväksytty myös lääkeaineeksi ja ravintolisäksi. Melatoniinia löytyy luontaisena ravintoaineena myös kasveista ja hedelmistä.
2. Sopiiko se kaikille?
Koska melatoniini on kehon luontaisesti tuottama hormoni, moni ajattelee sen sopivan kaikille myös ravintolisänä. Suurimmalle osalle se sopii, mutta on tilanteita, joissa melatoniinia ei kannata ottaa. Melatoniinin käyttö on yleistynyt esimerkiksi lasten ja nuorten unihaasteiden hoidossa. Tutkimustietoa vaikutuksista lapsilla ja nuorilla on kuitenkin vasta vähän, joten melatoniinia ei pidä käyttää lapsilla ja nuorilla omin päin ilman lääkärin ohjeistusta. Raskauden ja imetyksen aikana melatoniinin käyttöä ei suositella.
3. Ratkaiseeko se unettomuuden kokonaan?
Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa, tekee olon uneliaaksi. Sillä voidaan myös vaikuttaa viivästyneeseen univalverytmiin. Tilapäinen unettomuus iskee lähes jokaiselle jossain elämänvaiheessa, ja ravintolisä onkin usein mainio ensiapu univaikeuksien hoitoon. Univaikeudet voivat kuitenkin johtua monista eri syistä, kuten elämäntavoista, stressistä tai heikosta unihygieniasta. Myös ikääntyminen vaikuttaa unen pituuteen ja laatuun. Melatoniinin käyttöä on tutkittu yli kolmen kuukauden käytöllä, eikä haittavaikutuksia ole esiintynyt. Pitkittyneiden uniongelmien syyt on kuitenkin hyvä selvittää terveydenhuollon ammattilaisen avustuksella. Myös yksilölliset erot uni-valverytmissä ovat suuria eri ihmisten välillä. Mikä toimii toisella, ei siis välttämättä toimi toisella.
4. Väsyttääkö melatoniini myös päivällä?
Herääminen tuntuu hankalalta, iltapäivällä haukotuttaa – voiko olo johtua illalla napatusta melatoniinista? Oikein otettuna melatoniini ei väsytä päivällä. Suositusten mukaan se tulisi ottaa mahdollisimman säännöllisesti iltaisin ja mieluusti aina samaan kellonaikaan. Iästä, omasta päivärytmistä ja nukkumisajoista riippuen nopeavaikutteinen melatoniini kannattaa ottaa kello 18–23 välisenä aikana ja pitkävaikutteinen kello 20–22. Melatoniinia ei kannata ottaa puolen yön jälkeen. Liian myöhään otettuna se siirtää unirytmiä eteenpäin, mikä ei ole toivottava vaikutus uniongelmia hoidettaessa.
5. Onko väliä, minkä kanssa melatoniinia otetaan?
Tutkimusten mukaan melatoniinin käytölle ei ole yleensä estettä muun lääkityksen yhteydessä. Joissain tapauksissa käyttö vaatii tarkempaa seurantaa. Melatoniinia ei suositella tiettyjen masennuslääkkeiden kanssa ja se saattaa esimerkiksi vahvistaa uni- tai nukahtamislääkkeiden vaikutusta. Alkoholi puolestaan vähentää melatoniinivalmisteiden tehokkuutta ja heikentää unta. Siksi alkoholin käyttöä ei suositella samaan aikaan kuin melatoniinin käyttöä.
Melarest-sarjassa on tarjolla melatoniini-ravintolisävalmisteita sekä hyvänmakuisina, suussa hajoavina tabletteina että pieninä, helposti nieltävinä tabletteina.
Suussa hajoavan tabletin vahvuus on 1,9 milligrammaa ja makuja on kolme: minttu, mansikka ja salmiakki-lakritsi. Nieltävien tablettien vahvuus on joko 1 tai 1,9 milligrammaa.
Lue lisää unesta ja nukkumisesta
Lähteet:
Melatoniini voi auttaa viivästyneen univalverytmin hoidossa ja aikaerosta johtuvassa unettomuudessa. Terveystalo, yleislääkäri Eevert Partinen. https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/melatoniini#Melatoniini+lapselle%3F
Melatoniini ja uni. Duodecim Käypä hoito. https://www.kaypahoito.fi/nix01078#R17
Melatoniini ja aikaerorasitus. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, Tiina Telakivi. https://www.duodecimlehti.fi/duo60171