Rauta

Rauta on tärkeä hivenaine, jota tarvitaan monissa elämän perusprosesseissa. Täältä löydät tietoa mm. raudan imeytymisestä, hemoglobiinista ja ferritiiniarvoista sekä arjessa jaksamisesta.

Riittävästi rautaa joka solulle

Rauta on terveydelle välttämätön kivennäisaine, jonka tunnetuin tehtävä elimistössä on edistää hapen kuljetusta. Riittävästä raudan saannista on tärkeää huolehtia, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa.

SISÄLTÖ:

NUOLI 1 Hemoglobiini ja ferritiini kertovat rautatilanteesta

NUOLI 1 Naiset tarvitsevat enemmän rautaa

NUOLI 1 C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä

NUOLI 1 Valitse vatsaystävällinen RaMaVit

NUOLI 1 Artikkelit

Monipuolinen syöminen on parhaimmillaan aika rautainen juttu. Rauta on ravinnosta saatava terveydelle välttämätön kivennäisaine, jolle on varattu elimistössämme monta roolia. Raudan tunnetuin tehtävä elimistössä on edistää normaalia hapen kuljetusta.

Rautaa tarvitaan elimistömme jokaisessa solussa osana solun normaalia energia-aineenvaihduntaa. Rauta edistää lisäksi immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Rauta on myös aivoille tärkeä ravintoaine, sille se edistää normaalia kognitiivista toimintaa. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Hemoglobiini ja ferritiini kertovat rautatilanteesta

Suurin osa elimistön raudasta on veren punasoluissa happea kuljettavassa hemoglobiinissa ja lihaksissa happea sitovassa myoglobiinissa. Hemoglobiini on veren punasolujen sisältämä rautapitoinen proteiini, jonka tehtävänä on hapen kuljetus. Myoglobiini on hemoglobiinin kaltainen rautapitoinen proteiini, joka turvaa hapensaantia poikkijuovaisissa lihassoluissa.

Elimistön rautatilanne voidaan terveydenhuollossa selvittää verikokeiden perusteella. Rautatilanteesta kertovia laboratoriokokeita ovat muun muassa perusverenkuva, veren hemoglobiini ja ferritiini, joka kuvaa elimistön rautavarastojen suuruutta. Rautaa varastoidaan elimistössä erityisesti maksaan.

Kun elimistön rautatilanne huononee, ensin ehtyvät rautavarastot ja sitten vähenee hemoglobiinin muodostus.

Normaalin hemoglobiinin viitearvot ovat:

  • naisille 117–155 g/l
  • miehille 134–167 g/l
  • ferritiiniarvo alle 30 µg/l voi olla merkki raudanpuutteesta
Rauta-arvojen mittaus

Naiset tarvitsevat enemmän rautaa

Raudan päivittäinen saantisuositus vaihtelee 8–15 milligramman välillä. Suositukseen vaikuttavat ikä ja sukupuoli. Naiset tarvitsevat rautaa enemmän kuin miehet. Kuukautiset lisäävät naisten raudan tarvetta murrosiästä vaihdevuosiin saakka. Raudan tarve kasvaa myös raskaus- ja imetysaikana.

Valtaosa suomalaisista naisista saa ravinnostaan rautaa vähemmän kuin suositellaan. Keskimäärin vain kolmella sadasta naisesta raudan saanti on suositusten mukaisella tasolla. Miehillä riittämätön raudan saanti on harvinaisempaa.

Riittävään raudan saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota myös lasten ja murrosikäisten nuorten ruokavaliossa. Lapsuus- ja murrosiän kasvupyrähdys lisää raudan tarvetta.

C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä

Etenkin maksa- ja liharuoat sisältävät runsaasti rautaa, mutta sitä saa myös kalasta ja kananmunasta. Tärkeimpiä kasviperäisen raudan lähteitä ovat täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Eläinperäinen hemirauta imeytyy kasviperäistä non-hemirautaa paremmin.

Raudan imeytymistä heikentävät esimerkiksi täysjyväviljan ja palkokasvien sisältämät fytaatit. Vaikka ruisleivässä on paljon rautaa, se ei välttämättä imeydy kovin tehokkaasti viljan fytaattien takia.

Juomista kahvi, tee ja maito heikentävät raudan imeytymistä. Siksi niitä ei kannata juoda suuria määriä aterialla, joka sisältää rautapitoisia ruokia. Kahvissa ja teessä raudan imeytymistä heikentävät niiden sisältämät polyfenolit, maidossa ja muissa maitotuotteissa taas kalsium.

Hyvä konsti tehostaa raudan imeytymistä on syödä kourallinen kasviksia, marjoja tai hedelmiä päivän jokaisella aterialla, sillä niiden sisältämä C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Kaikenlaisten kasvisten syönti kannattaa, mutta erityisen paljon C-vitamiinia on esimerkiksi paprikassa, parsakaalissa, mustaherukassa, kiivissä ja sitrushedelmissä.

Todettuun tarpeeseen rautalisää

Elimistöllä on kyky ylläpitää rautatasapainoaan säätelemällä raudan imeytymistä. Kun elimistön rautavarastot ovat niukat, raudan imeytyminen tehostuu. Tavallista ruokaa syömällä rautaa ei yleensä voi kertyä elimistöön liikaa.

Elimistön rautatilanne voi heikentyä riittämättömän raudan saannin takia, mutta se voi olla seurausta myös raudan heikentyneestä imeytymisestä, lisääntyneestä tarpeesta tai runsaasta menetyksestä verenvuodon seurauksena. Kun huoli riittävästä raudan saannista tai raudanpuutteesta herää, elimistön rautatilanne voidaan selvittää terveydenhuollossa verikokeella. Jos raudanpuute todetaan, sen syy pitää aina selvittää. Rautalisän käyttöä ei pidä aloittaa varmuuden vuoksi, vaan käytön tulee perustua todettuun tarpeeseen.

Valitse hyvin imeytyvä RaMaVit-rautavalmiste

RaMaVit on hyvin imeytyvä rautavalmiste, joka sisältää myös raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia.

  • RaMaVit Rauta 100 mg on vahva rautavalmiste hemoglobiiniarvojen tueksi. Sitä voi käyttää kuuriluonteisesti turvaamaan raudan todettua lisätarvetta. Tabletti sisältää 100 milligrammaa aminohappokelatoitua rautaa, joka on heti valmista imeytymään.
  • RaMaVit Rauta 25 mg sopii päivittäisen raudan saannin turvaamiseen sekä hemoglobiiniarvojen ylläpitoon ja täydentämiseen. Tabletti sisältää 25 milligrammaa aminohappokelatoitua rautaa, joka ei heikennä muiden hivenaineiden imeytymistä.  
  • RaMaVit Mikstuura on hyvänmakuinen nestemäinen rautavalmiste, joka sisältää raudan ja C-vitamiinin lisäksi myös useita B-ryhmän vitamiineja. Helppokäyttöisen valmisteen makuna maistuu raikas kirsikka.

Tutustu RaMaVit-rautavalmisteisiin:

Rauta edistää normaalia hapen kuljetusta kehossa.
Rauta osallistuu solujen jakautumisprosessiin.
Rauta edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
Rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Rauta edistää normaalia kognitiivista toimintaa.
Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista.
C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.

Artikkeleita

Mikä on hyvä rautavalmiste?

kesäkuu 23.2022

LUE LISÄÄ >

Raudasta voimaa

helmikuu 9.2023

LUE LISÄÄ >

Miten jaksaa arjessa paremmin?

toukokuu 25.2022

LUE LISÄÄ >

Saatko riittävästi rautaa?

toukokuu 23.2022

LUE LISÄÄ >

Selätä väsymys – 6 vinkkiä arjessa jaksamiseen

toukokuu 24.2022

LUE LISÄÄ >

Kuukautiset kuluttavat rautaa – 8 syytä käyttää rautaa

toukokuu 24.2022

LUE LISÄÄ >

Rauta – näin varmistat sen imeytymisen

toukokuu 25.2022

LUE LISÄÄ >

NUOLI 1 Rautavalmisteet