Äidinmaidon terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä ja nykyisin niistä tiedetään jo paljon. Tiesitkö, että äidinmaito sisältää myös runsaasti sellaisia ainesosia, joilla ei ole ravitsemuksellisia merkityksiä? Nämä ainesosat ovat pääosin hyviä bakteereita, joiden tehtävänä on tuhota haitallisia bakteereita ja sulattaa ravintoa. Nämä hyvät bakteerit ovat maitohappobakteereita, joita on olemassa useita eri kantoja. Äidinmaidon terveysvaikutukset ulottuvat siis muuhunkin kuin vastasyntyneen ravitsemukseen.
Hyvät bakteerit
Äidinmaidossa on monipuolisten ravintoaineiden lisäksi runsaasti hyviä bakteereita. Mitään yksiselitteistä syytä ei ole löydetty siihen, miten bakteerit päätyvät äidinmaitoon. Hyvien bakteerien tiedetään kuitenkin toimittavan tärkeää tehtävää: ne säätelevät vastasyntyneen immuunijärjestelmää ja edistävät suolen toimintaa. Rintamaidon bakteerit kykenevät jopa estämään taudinaiheuttajien kasvua. Hyviä bakteereita ei kuitenkaan voi saada liikaa: jo vastasyntyneen vauvan suoliston seinämät ovat pinta-alaltaan valtavat ja tarvitsevat kaiken mahdollisen suojan kehittyäkseen vastustuskykyisiksi.
Vaikka äidinmaito sisältää lähes kaiken, mitä vastasyntynyt tarvitsee, poikkeuksen tekee D-vitamiini, jota ei yleensä erity riittävästi äidinmaidosta vauvaan. Vauvoille suositellaan sen vuoksi D-vitamiinilisää heti 2 viikon iästä alkaen.