Tiedotteet

02.02.2016
Uudet suositukset kehottavat kaikkia raskautta suunnittelevia naisia syömään foolihappolisää
 

Tiedote
Helmikuu 2016

 

Uudet suositukset kehottavat kaikkia raskautta suunnittelevia naisia syömään foolihappolisää

 

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos julkaisi yhdessä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa 22.1.2016 uudet ruokasuositukset lapsiperheille sekä raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille. Uusien suositusten mukaan jokaisen raskautta suunnittelevan naisen tulisi aloittaa foolihappolisän syöminen jo kaksi kuukautta ennen kuin ehkäisy jätetään pois. Sitä pitäisi jatkaa raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan, ja sitä on hyvin mahdollista jatkaa myös loppuraskauden ajan. Suositeltava foolihappolisän vuorokausiannos on 400 µg.

Foliren foolihappovalmiste sisältää 400 µg foolihappoa
Apteekista saatava Foliren sisältää foolihappoa kaikille ihanteellisen minimimäärän eli 400 mikrogrammaa. Mikäli epäilet kuuluvasi riskiryhmään (ks. taulukko), saattaa foolihapon tarpeesi olla suurempi. Keskustele tällöin lääkärisi kanssa sopivasta annostuksesta.

Foolihappo vaikuttaa hermostoputken sulkeutumiseen: jos sitä ei ole riittävästi, jää hermostoputki avonaiseksi. Riittävä foolihapon saanti on tärkeää sikiön keskushermoston kehitykselle. Suomalaisessa ravinnossa on folaattia keskimäärin niukasti, minkä vuoksi lisää suositellaan käytettäväksi. Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini (B9-vitamiini), jota tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Vitamiinin tarve lisääntyy raskauden aikana. Ravinnossa esiintyvää vitamiinimuotoa kutsutaan folaatiksi. Foolihappo on folaattia vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa ja muissa ravintolisissä sekä täydennetyissä elintarvikkeissa.

Uudet ruokasuositukset sisältävät muitakin muutoksia
Foolihappolisän käyttösuosituksen lisäksi uudet suositukset kehottavat raskaana olevia naisia välttämään lakritsin ja salmiakin syömistä. Myös vauvojen maisteluannosten ohjeistus on selkeytynyt: pienet annokset voi aloittaa jo neljän ja kuuden kuukauden välillä, sillä juuri siinä iässä maistelu tukee suoliston kypsymistä ja parantaa uusien ruokien sietokykyä. On kuitenkin muistettava, ettei maistelu korvaa imetystä. Suositukset korostavat lisäksi ruokailun iloa, yhteisiä, säännöllisiä aterioita ja monipuolista ruokavaliota.

Tutustu uusiin ruokasuosituksiin: Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 

Lisätiedot:

Merja Oksanen
Markkinointipäällikkö
Oy Verman Ab
merja.oksanen@verman.fi

Median käyttöön soveltuvat tuotekuvat Folirenista löytyvät kuvapankistamme.

 

[Tiedote] 


 
< Takaisin

 
Copyright © 2017 Oy Verman Ab • Design Karpalomedia