Tiedotteet

10.06.2014
Lactobacillus reuteri -maitohappobakteeri vähentää ripulia ja hengitystieinfektioita
 

Tiedote
22.5.2014

Tutkimus: Lactobacillus reuteri -maitohappobakteeri vähentää ripulia ja hengitystieinfektioita

Lactobacillus reuteri vähensi merkitsevästi päiväkotilasten ripulin sekä hengitystieinfektioiden yleisyyttä ja kestoa. Probioottivalmisteen käyttö toi myös kustannussäästöjä niin perheille kuin yhteiskunnallekin, koska lääkärikäynnit ja antibioottien käytön tarve vähenivät.1

Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Lactobacillus reuteri -bakteerin vaikutusta ripuliin ja muihin terveysongelmiin. Satunnaistetussa, lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana 336 tervettä päiväkotihoidossa olevaa lasta, jotka olivat iältään puolivuotiaasta kolmevuotiaaseen.

L. reuteri -ryhmälle annettiin päivittäin probioottivalmistetta tippoina, jotka sisälsivät 108 bakteeria päiväannoksessa. Verrokkiryhmälle annettiin lumetippoja kerran päivässä. Tutkimus kesti kolme kuukautta, jonka jälkeen oli kolmen kuukauden seurantajakso.

L. reuteri -ryhmässä esiintyi 67 prosenttia vähemmän ripulia lumeryhmään verrattuna, ja ripulin kesto lyheni keskimäärin kahdesta ja puolesta vuorokaudesta puoleentoista vuorokauteen. Hengitystieinfektiot vähenivät 67 prosenttia ja antibioottien käyttö 34 prosenttia.

Myös kuumeilu ja lääkärikäynnit vähenivät. Samalla lasten poissaolot päivähoidosta ja vanhempien poissaolot työstä harvenivat. L. reuteri -bakteerin käytöstä ei havaittu haittavaikutuksia.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa probioottivalmisteen ennaltaehkäisevän käytön terveille lapsille tuovan kustannussäästöjä sekä vanhemmille että yhteiskunnalle. Tutkimustulosten mukaan valmisteen käyttö ehkäisee ripulia ja hengitystieinfektioita päiväkotilapsilla, jolloin lääkärikäynneistä ja antibiooteista aiheutuvat kustannukset pienenevät. Lisäksi tutkimus vahvistaa aiempia tutkimustuloksia probiooteista lasten terveyden edistäjänä2,3.

L.reuteria on saatavana Suomessa apteekeista tippoina ja hyvänmakuisina purutabletteina.  Tipat sopivat vastasyntyneille ja isommille vauvoille.  Purutabletit sopivat koko perheelle päivittäiseen käyttöön tai kuureina esimerkiksi matkalle mukaan.

Lisätietoja:

Kajsa Kajander                                 
Ravitsemusasiantuntija (FT), Oy Verman Ab
puh. 045 129 5576
kajsa.kajander@verman.fi         

Kati Murto
Markkinointipäällikkö, Oy Verman Ab
puh. 040 771 8668
kati.murto@verman.fi


1 Gutierrez-Castrellon ym.: Diarrhea in preschool children and Lactobacillus reuteri: a randomized controlled trial. Pediatrics 2014.

2 Weizman ym.: Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: comparison of two probiotic agents. Pediatrics 2005.

3 Agustina ym.: Randomized trial of probiotics and calcium on diarrhea and respiratory tract infections in Indonesian children. Pediatrics 2012.

[Tiedote]


 
< Takaisin

 
Copyright © 2017 Oy Verman Ab • Design Karpalomedia